Bilgiler

Protein İçeren 9 Besin ve Kalorileri

24 Haziran 2020 (Son Güncelleme: 16 Haziran 2020)

Bütün canlı hücrelerde bulunan protein hayati faaliyetlerin gerçekleştirilmesini sağlayan organik moleküllerdir.

Proteinlerin içeriğinde oksijen, karbon, hidrojen ve azot bulunur. Bir ya da daha çok aminoasitten oluşurlar. Çocukların gelişimi için, yetişkinlerde hücrelerin yapısı, onarılması ve vücut işlevlerinin düzenli olarak devam etmesi için protein oldukça önemlidir. Bu nedenle protein bulunan besinler sağlık için önem taşırlar.

Aminoasit Nedir?

Proteinlerin yapıtaşı tabiriyle bilinen aminoasitler sağlık ve sağlıklı beslenme için hayati önem taşır. İnsan vücudunun ağırlığının yüzde 20’lik bölümünü aminoasitler oluşturur. Proteinler ise aminoasitlerin birleşiminden oluşur. Doğada şu ana kadar keşfedilmiş olan 20 farklı çeşit aminoasit vardır. Bunların 8 tanesinin dışarıdan alınması gerekir.

Protein Eksikliğinde Neler Olur?

Protein eksikliği bazı sağlık sorunlarına yol açar. Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanır.

  • Bağışıklık sisteminde önemli sorunlar olur, bağışıklık düşer.
  • Hormon bozukluğu görülür.
  • Kan şekeri istenen düzeyde olmaz.
  • Çocuklarda büyüme olumsuz etkilenir.
  • Kaslarda kramplar oluşur, gerginlikler ortaya çıkar.
  • Hasar gören ve yıpranan hücreler onarılamaz.
  • Herhangi bir nedenle kanayan bölgede kan zor durur.
  • Unutkanlık, dikkat eksikliği gibi sorunlar görülür.
  • Cilt sağlığında bozulmalar olur.

Protein İçeren Besinler Nelerdir?

Proteinin faydaları bu kadar çokken ve gerekliyken hangi besinleri tüketmemiz gerektiğini de bilmek gerekir.

Yumurta

Vücudun protein ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılar. Kalp ve damar sağlığını korur, kandaki kolesterolü dengeler, kas ve kemikleri güçlendirir, vücut direncini artırır, tok tutar.

Sığır Eti

B12, demir ve çinko bakımından zengindir. Beyin fonksiyonları için yarar sağlar, kansızlığı giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kas kütlesinin gelişimini sağlar.

Balık

Protein kaynağı besinlerden olan balıkta Omega 3 ve 6 yağ asitleri de yoğun miktarda bulunur. Zeka gelişime fayda sağlar. Kötü kolesterolü düşürür. Kalp sağlığını korur.

Karides

Düşük kalorisi ile bilinen karides güçlü bir protein kaynağıdır. Ayrıca D Vitamini içerir, kemikleri güçlendirir. Omega 3 içeriğiyle beyin fonksiyonlarını destekler. Vücudun selenyum ihtiyacına destek verir.

Tavuk Eti

Protein alımında önemli kaynaklardan biridir. Çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimine olumlu etkisi vardır. Yüksek tansiyonu düşürür. Kilo vermeye yardımcıdır.

Çökelek

İçeriğinde proteinin yanı sıra kalsiyum, fosfor, A ve C vitaminleri yer alır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudun direncini artırır. Kilo kontrolüne yardımcıdır. Vücuttaki kas kütlesini artırır. Cilt için oldukça faydalıdır.

Yoğurt

Yüksek protein içeriğine sahip olan yoğurt ayrıca D Vitamini oranı yüksek besinlerdendir. Kalsiyum, B6 ve B12 vitaminlerini de barındırır. Kemikleri güçlendirir. Bağışıklık sistemine olumlu etki eder.

Kefir

Sindirim sistemini düzenler. Kaslarda kasılmaları engeller. Damar sertliğine iyi gelir. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Kronikleşen yorgunluğa iyi gelir. Enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Sinirlerin daha güçlü olmasını sağlar.

Yeşil Mercimek

İçeriğinde proteinin yanı sıra çeşitli vitaminler ve mineraller bulunur. Vücudun zinde kalmasını sağlar. Kas kütlesinin artmasını ve kas yapısının güçlenmesine yararı vardır. Folik asit açısından zengindir. Kolesterolü düşürür. Antioksidan özelliği vardır. Şeker hastalarında olumlu etki eder, kan şekerinin dengede kalmasını sağlar, kalp ve damar sağlığını korur.

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!