Bilgiler

Vejetaryen Beslenme Nedir?

11 Mayıs 2020 (Son Güncelleme: 9 Mayıs 2020)

Beslenme programında kümes hayvanları, kırmızı et ve balık gibi hayvan etlerini tüketmeyen vejeterjan beslenen kişiler bunların yerine kuru baklagiller, tahıllar, yağlı tohumlar, meyveler, sebzeler ve soya tüketirler. Bu beslenme şekli vejetaryen beslenme olarak adlandırılır. Dört farklı vejetaryen beslenme çeşidi vardır. Bunlar;

  • Lakto-ovo Vejetaryen: Bu beslenme şeklinde “lakto” süt; “ovo” da yumurtadır. Bu kişiler ağırlıklı olarak bitkisel kaynaklı beslenirler. Hayvansal ürünlerden sadece süt ve yumurtayı tüketirler.
  • Lakto Vejetaryen: Bu kişiler yumurta, kümes hayvanları, balık ve et yemezler. Hayvansal ürünlerden sadece sütü beslenme programlarına alırlar.
  • Katı Vejetaryen (Vegan): Peynir, yumurta, süt, yoğurt, yumurta, kırmızı et, kümes hayvanları ve balıktan hiçbirini tüketmezler. Hatta veganlar bal da tüketmezler.
  • Semi Vejetaryen: Bu kişiler hayvansal ürünlerden kırmızı eti balık ve kümes hayvanlarını nadiren tüketirler.

Vejetaryen beslenme şekli bazı kişiler tarafından maneviyat açısından tercih edilirken, bazı kişiler de daha sağlıklı olduğunu düşündüğü için tercih ederler. Ancak her beslenme programı her bireye uygun olmadığından mutlaka diyetisyen kontrolünde uygulanması ve rutin aralıklarla gerekli ölçümler yapılarak bu besinlerin eksikliğinden dolayı sağlığa zararlı bir durumun olup olmadığının tespiti gereklidir.

Vejetaryen Beslenme Sağlığa Etki Eder mi?

Vejetaryen beslenen kişilerin öncelikli uyması gereken kuralların başında dikkatli olmak ve beslenmesine özen göstermek gerekir. Aksi halde sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle de bir diyetisyen ile görüşmekte fayda vardır.

Çünkü vejetaryenlerin tükettiği meyve, sebze, tahıl, baklagiller gibi besinlerin içerdikleri posa miktarı yüksek, yağ miktarı oldukça düşüktür. Vücudun ihtiyacı olan protein oranının alındığından emin olunması en önemli noktadır.

Vejetaryen beslenme diyeti yapan kişilerin yüzde yüz sağlıklı olduğu düşünülemez. Kötü planlanan ve gereği gibi uygulanmayan bir vejetaryen program sağlıksız beslenme anlamına gelir. Bu nedenle vejetaryenlerin seçtikleri besinlerin besin değerlerinin zengin olmasına dikkat etmeleri gerekir. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşamın ilk kuralı vücudun gereksinim duyduğu besin maddelerinin düzenli ve dengeli olarak alınmasıdır.

Vegan Beslenme Nedir?

Vegan beslenme düzeninde beslenen kişiler hiçbir hayvansal ürünü kesinlikle tüketmediklerinden bu kişilerin sağlıklarına daha çok dikkat etmeleri gerekir.

Hayvansal ürünlerden alınan B12 Vitamini vücutta protein ve yağların yapımı, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu, hücrelerin büyük bir bölümünün görevlerini yerine getirmesi için gereklidir. Veganların B12 eksikliklerini mutlaka diğer besinlerden tamamlaması gerekir.

Veganlar ayrıca süt ve süt ürünleri, yumurta, peynir ve yoğurt gibi demir ve D Vitamini deposu besinleri de tüketmediklerinden vücutta kalsiyum eksikliği gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Kemiklerde güçsüzlük ve kemik sağlığının olumsuz etkilenmesi, diş sağlığının yerinde olmaması, kalsiyum eksikliğinden kaslara kasılmalar oluşması, kalp atışlarında düzensizlik gibi sorunlar yaşanabilir.

Vejetaryen Beslenmede Dikkat Edilecekler!

  • Günde en az 4 porsiyon sebze tüketmek
  • Günde en az 3 porsiyon meyve tüketmek
  • Soya ve baklagillerden günde en az 2 porsiyon yemek
  • Süt tüketen bir vejetaryenin günde 2 su bardağı süt içmesi
  • Vücudun yağ alımına dikkat etmek
  • Günde 1 porsiyon yağlı tohumlardan tüketmek

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!