Bilgiler

Kahvelerin Kafein Miktarları Hakkında Ne Kadar Bilgi Sahibisiniz?

17 Mayıs 2020 (Son Güncelleme: 15 Mayıs 2020)

Kahvede Bulunan Kafein Zararlı mı?

Coffea türü ağaçların çiçeklerinde kahveye acı tadı veren “kafein” adlı madde bulunur. Kafein maddesi uyarıcı etkisiyle bilinir. Ayrıca kafeinin çocukların gençlerin kahve tüketmesi halinde uyku bozukluklarına neden olabileceği, hafızayı olumsuz etkileyerek öğrenme kabiliyetini azaltabileceği bilinir. Fazla kahve tüketimi olduğunda kişinin kalp atışlarının hızlandığı, kan basıncının yükseldiği görülür. Kahvenin içeriğindeki kafein vücuttaki klor, magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi maddelerin idrar yoluyla atılmasına yol açar. Bu da kemik sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle kahveyi sütle birlikte tüketmek sağlıklı beslenme açısından daha uygundur.

Kahvenin Faydaları Nelerdir?

Kahvenin faydaları antioksidan, ağrı kesici, mikrop giderici, kanseri ve kan şekerini dengeleyici özelliklerinden gelir.

Düzenli kahve tüketiminin Tip 2 diyabet, çeşitli sinir sistemi hastalıklarından koruduğu, karaciğer sağlığını destekleyerek siroz gibi hastalıklara ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini azalttığı yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır.

Kahve ayrıca;

  • İçeriğindeki kafein sayesinde daha zinde, enerjik ve algının açık olmasını sağlar.
  • Kahvenin zayıflamaya etkisi en çok konuşulanlar arasındadır. Tok tutar, uzun süre açlık hissi vermez.
  • Masajdan veya spordan önce içilen kahve vücuttaki yağ yakımını hızlandırır. Egzersizlerdeki performansı artırır.
  • Kahvenin ayrıca metabolizmayı hızlandırdığı da bilinir.

Ancak günlük olarak fazla kahve tüketiminin mide asidini artırdığı da uzmanlar tarafından hatırlatılır.

Kahvelerin Kafein Miktarları

Kahvelerin kafein miktarları konusunu özellikle kahve meraklılarının öğrenmesinde fayda var. Hangi kahvede ne kadar kafein var?

  • 1 fincan filtre kahve: 135 – 200 miligram arası
  • 1 fincan granül kahve: 100 miligram
  • 1 fincan Cappucino: 100 miligram
  • 1 fincan Espresso: 100 miligram
  • 1 fincan Türk kahvesi: 57 miligram
  • 1 fincan 200 mililitrelik kafeinsiz kahve: 5 miligram

Doğru Kahve Tüketimi Nasıl Olur?

Şekerli, kremalı, şuruplu, tatlandırıcı içeren kahveler yerine Türk kahvesi, filtre kahve, sütlü ve sade kahveler tercih edilmesi kahvenin zararlarını en aza indirmek, kan şekerinin dengede kalmasını sağlamak ve kilo alımına engel olmak için uygundur.

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi kahve tüketimi Türkiye’de de oldukça yaygındır. Kahve, 100’den fazla türü bulunan “Coffea” adlı küçük ağaçlarda yetişir. Bu ağaçların tohumundan elde edilen kahve, ilk kez o dönemdeki adı Habeşistan olan Endonezyalı bir çoban tarafından keşfedilmiş. Adı Khaldi olan bu çobanın kahvenin çekirdeklerini ve kırmızı meyvelerini çiğneyerek kahveyi ilk keşfeden kişi olarak tarihe geçtiği söylenir.

Türklerin Kahveyle Tanışması Nasıl Oldu?

Türk toplumunun kahveyle tanışması 15. Yüzyılda Yavuz Sultan Selim’in padişahlığı döneminde olmuştur. O dönemde İstanbul’a gelen tüccarlar tarafından getirilen kahve, 16. Yüzyılda Kanunu Sultan Süleyman’ın Yemen’i Osmanlı topraklarına katmasıyla ambarlarda ve limanlarda ticareti yapılan bir ürün haline geldi. O dönemde Türklerin kahveyi benimsemesi günümüze kadar severek içilen sıcak içecekler arasında ilk sıralarda yer almasını sağladı. Çoğu zaman kahvenin faydaları konuşulsa da çok fazla kahve tüketmek ve kahvenin dozunu kaçırmanın sağlık üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu da bir gerçektir.

Bu Da İlginizi Çekebilir

1 Yorum

Bir Cevap bırakın

Merhaba!