Bilgiler

Son Zamanların Gündemi: Intermittent Fasting (IF) Aralıklı Oruç Nedir?

30 Nisan 2020

Son zamanların çok konuşulan diyet çeşitlerinden olan Intermittent Fasting yağ yakımını kolaylaştıran diyet listeleri arasında bulunuyor. Aralıklı oruç diyeti olarak da bilinen bu yöntem aslında yeni değil, sadece yeniden popülerlik kazandı. Bir yandan zayıflamak isteyen, ancak zayıflarken kas ve su kaybı yaşamak istemeyenlerin tercihi olan bu diyet IF diyeti olarak da adından söz ettiriyor. Peki, Intermittent Fasting nedir? Aralıklı oruç diyeti nasıl yapılır?

Intermittent Fasting Nedir?

Aralıklı oruç diyeti yani Intermittent Fasting’in adında “oruç” kelimesinin olması kişinin bu diyette belirli aralıklarla aç kalıyor olması anlamındadır. IF, aslında çok eskiden beri denenen kilo verme yöntemleri arasındadır. Aralıklı oruç diyetinde en basit tabirle belirli zaman aralıkları belirlenir, bazı öğünler atlanır ve belirlenen zamanlarda da tamamen aç kalınır. Hızlı yağ yakımı için tercih edilen diyet listeleri arasında olan Intermittent Fasting ile alınan kalori ile harcanan kalori arasındaki denge aç kalarak sağlanmaya çalışılır.

Intermittent Fasting Nasıl Yapılır?

Kilo vermek isteyenler aynı zamanda vücuttaki kas kütlesinin ve suyun eksilmemesini isterler. Bu durumda başvurulan diyetler arasında olan Intermittent Fasting – aralıklı oruç diyeti yapmak için genellikle iki farklı program uygulanır. Bunlardan biri 5:2 diyeti olarak, diğeri de 8 saat diyeti olarak bilinir. Günümüzde 8 saat diyeti daha çok uygulanan diyetlerdendir. Bu diyet programları ile birlikte egzersizi de ihmal etmeyen kişiler haftada 1- 2 kilo kadar yağ kaybına ulaşırlar. Zayıflama konusunda kayda değer başarı sağladığı söylenen aralıklı oruç diyetinin bazı püf noktaları vardır.

  • 5:2 diyeti uygulayanlar haftanın 5 günü gereksinimi olan kaloriyi düzenli bir şekilde alırlar. Geriye kalan 2 günde gün oyunca erkeklerin sadece 600 kalori, kadınların da 500 kalori alımı hedeflenir.
  • 8 saat diyeti yapanlar 24 saatlik döngüde 16 saat aç kalıp, 8 saat yemek yerler.
  • Intermittent Fasting programına göre haftanın birkaç günü aç kalınabilir.
  • Diyet boyunca tüketilen besinlerin tamamının sağlıklı beslenme düzeni için gerekli besinler olması gerekir.
  • Aralıklı oruç diyetinde bol bol su içilmelidir.
  • Bu diyette şekersiz olmak kaydıyla çay ve kahve serbesttir.
  • Diyet süresince düzenli spor aktivitelerine ve egzersizlere ara verilmemelidir.

Intermittent Fasting ile Nasıl Kilo Verilir?

Diğer tüm diyet listeleri gibi aralıklı oruç diyetinin de mutlaka bir diyetisyen kontrolünde yapılması en uygunudur.

Intermittent Fasting programı yemek yenmeyen sürelerde yağ yakımını hızlandırmayı amaçlar. Yemek yendikten sonra metabolizmanın besinlerin sindirimi ve kana karışması için birkaç saatlik zamana ihtiyacı vardır.  Bu sırada kandaki insülin hormonu artar. Bu artış kandaki şekerin depolanmasını sağlar. Yemek yedikten sonraki birkaç saat boyunca vücut için gereken enerji kandaki besinlerden karşılanır.

Ancak aç olunduğundan bu bahsedilen sistem tam tersine döner. Kandaki şeker oranı azalır. Şeker ve yağ depolandıkları bölgelerden kana karışır. Enerji için gereksinim duyulan glikoz az olduğundan depolanmış olanlardan kullanılır. Depolarda bulunan glikoz karbonhidrat ve yağlardan oluşur. Böylece yağ yakımı sağlanmış olur.

10 Soruda Ketojenik Beslenme” içeriğini okudunuz mu?

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!