Bilgiler

Çocukluk Döneminde Beslenme

13 Mayıs 2020

Bebeklik çağından itibaren çocukların sağlıklı beslenmesinin bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sağladığı biliniyor. Çocukluk döneminde beslenme düzeni olması gerektiği gibi olan çocuklar sağlıklı birer yetişkin olma yolunda ilerliyorlar.

Çocukluk Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesinin altın kuralı yetişkinlerde odluğu gibi besin çeşitliliğinden geçiyor.

  • Yağ ve şeker oranının az olduğu,
  • Lif açısından zengin,
  • İçeriğinde yeterli düzeyde vitaminler ve mineraller bulunan besinler çocukların yemek düzeninde yer almalıdır.

Günümüzde çocukların az hareketli yaşam, bilgisayar başında geçirilen saatler gibi sağlıksız yaşam şartlarının olduğu göz önünde bulundurulursa çocuklukta beslenmenin önemi de daha iyi anlaşılacaktır.

Çocuklarda gelişim çağında beslenme düzeninde kalori hesaplamasının yapılması çağımızın hastalıklarından biri olarak kabul edilen obezitenin önlenmesi için de önemlidir. Çocukların televizyon izlerken ya da bilgisayardayken tükettiği yağlı ve şekerli yiyecekler kilo olarak geri döner. Çocukları düzenli öğünlere alıştırmak ve her gün tüm besin gruplarından yediğinden emin olmak sağlıklı beslenme için izlenecek en doğru adımdır. Ayrıca küçüklükten itibaren yeterli su içme alışkanlığının da kazandırılması gerekir.

Çocukların beslenmesinde en önemli noktalardan biri de fast-food gıdalardan uzak tutulmasıdır. Ara öğünlerde süt ve meyve veya peynirli sandviç yemesi önerilerek bu alışkanlıktan uzak tutulabilir. Okula giden çocuklara hamburger yerine simit – ayran ikilisinin önerilmesi de sağlık açısından faydalıdır.

Okul Çağındaki Çocuğun Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Okul çağındaki çocuğun beslenmesi gelişiminde rol oynar. Çocukların büyümesinin ve gelişiminin sürekli devam ettiği düşünülürse; yetişkinlere göre daha çok enerjiye ihtiyaç duyacakları sonucuna varılır. Çocuklar için okul dönemi 6 ile 12 yaş arası olarak kabul edilir. Okul çağındaki çocuğun beslenmesi artık anne babadan ve evinden ayrı besleneceği zaman dilimleri olacağından mutlaka kontrol altında tutulmalıdır.

Ailenin çocukların beslenme alışkanlıklarının üzerinde olumlu ve olumsuz etkilerinin olduğu unutulmamalıdır. Çocukları gün içinde abur cubur yemekten uzaklaştırarak, sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılmasının bazı püf noktaları vardır. Bunları aşağıdaki şekilde sıralayabilir. Kilo problemi olan ya da sağlıklı beslenmeyi kabul etmeyen çocuklar diyetisyen ile görüşülerek yönlendirilebilir.

  • Her sabah okula gitmeden önce mutlaka evde kahvaltı yapması sağlanmalıdır.
  • Sabah kahvaltıları mümkün olduğu kadar ailecek yapılmalı, hep birlikte yemek yenmelidir.
  • Çocuklara yararlı olsa dahi tadı kötü olan ve sevmeyeceği yiyecekler zorla yedirmeye çalışılmamalıdır.
  • Akşam yemekleri de ailecek yenmeli ve çocuğa akşam yemeği saatinde aç olması gerektiği telkin edilmelidir.
  • Öğünler tek çeşitten oluşmamalı, çocuğun sevdiği sağlıklı alternatifler yer almalıdır.
  • Ana yemeklerde sebze, et yemekleri dengesi doğru sağlanmalıdır.
  • Çocuğa ara öğün alışkanlığı küçük yaşta kazandırılmalıdır.
  • Ara öğünler meyve, taze sıkılmış meyve suları, ev yapımı meyve püreli yoğurt, süt gibi sağlıklı besinlerden oluşmalıdır.

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!