Bilgiler

Yaşlılık Döneminde Beslenme

12 Mayıs 2020 (Son Güncelleme: 13 Mayıs 2020)

Türkiye nüfusunun yüzde 5’e yakın bir bölümü 65 yaş üzeri kişilerden oluşur. Bu kişilerde görülen hastalıklar ve hastalanma oranları giderek artmaktadır. Bu nedenle sağlıklı bir yaşlılık geçirebilmek için bu döneme erişene kadar sağlıklı beslenmiş olmak ve sağlıklı yaşama uygun davranmış olmak gerekir. Her yaş grubunda olduğu gibi yaşlılıkta beslenme de çok önemlidir. Yaşlılıkta ortaya çıkan pek çok hastalık günümüzde halk arasında yaşın ilerlemesine ve bunların normal olduğuna bağlansa da; aslında dengeli ve sağlıklı beslenme ile bu hastalıkları önlemek ya da ilerlemelerini engellemek mümkündür.

Yaşlılıkta Beslenmenin Önemi Nedir?

Yeteri kadar, dengeli ve sağlıklı beslenmek demek; her besin grubunda yer alan besinlerden vücudun gereksinimi olduğu kadarını mutlaka tüketmek demektir. Bu besinlerin bazılarının az veya çok tüketilmesi çeşitli sağlık sorunlarının baş göstermesi anlamına gelir. Her yaştan birey için geçerli olan bu kural yaşlı bireyler için daha önemlidir. Çünkü yaşı ilerlemiş kişilerde bağışıklık sistemi, diğerlerine göre daha zayıftır. Bu da hastalıklarla mücadele gücünün azalması, hastalıklara karşı daha az koruma sağlayabilmek, geç ve zor iyileşmek gibi riskleri barındırır. Yaşlılık döneminde beslenme düzenine bu gibi nedenlerden dolayı özen gösterilmelidir.

Yaşlılıkta Doğru Beslenme Nasıl Olur?

Yaşlılıktaki beslenmenin önemi anlaşıldığında sağlıklı beslenme düzeninin oluşturulması daha kolay olur. 65 yaş ve üzeri kişiler yaşlı olarak kabul edilir. Bu kişilerin süt ve süt ürünlerinden olan peynir ve yoğurt, kırmızı et ve beyaz et, yumurta ve baklagilleri düzenli olarak tüketmeleri gerekir. Ayrıca günlük beslenmelerinde mutlaka sebze ve meyve tüketmeleri de önemlidir. Tahıl grubundan olan ekmek, pirinç ve makarna gibi besinlerden olabildiğince uzak durmak yaşlılıkta beslenmenin en doğru şeklidir.

Yaşlıların Tüketmesi Gereken Besinler

Yaşlı bireylerin imkanları dahilinde günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve, haftada 2 ile 3 porsiyon arasında kuru baklagillerden tüketmeleri gerekir. İçinde et olan yemeklere yağ eklenmemesi daha doğru olur. Her gün mutlaka 1 bardak süt içmek ya da 1 porsiyon yoğurt yemeleri gereken yaşlı bireyler fazla kiloları olması halinde bu kilolardan kurtulmak için adım atmalıdırlar. Bu durumda kendi başlarına kilo veremiyorlarsa bir diyetisyen kontrolünde olmak sağlıklı yaşam için gereklidir.

Yaşlılık Döneminde Tüketilmemesi Gereken Besinler

Hem yaşlılık döneminde hem yaşadığımız tüm dönemde sağlıklı beslenme kuralları arasında yemeklerin pişirme şekilleri önemli yer tutar.

  • Kırmızı et, tavuk ve balık pişirirken kızartma yerine buharda pişirme veya ızgara yapılması gerekir.
  • Kızartılmış besinlerden uzak durmak yaşlılıkta doğru beslenme için önemlidir. Kavurma yönteminden de uzak durulmalıdır.
  • Yemeklerin az yağlı ve az tuzlu olması, fazla şekerli besinlerden uzak durulması, turşu ve salamura gıdalardan uzak durulması, hamur işi tüketiminin azaltılması da gerekir.

Sağlıklı her bireyin günlük egzersiz yapması gerektiği kuralı yaşlı bireyler için de geçerlidir. Bir yaştan sonra daha az hareketli yaşama geçiş yapan yaşlılarda sağlık sorunlarının arttığı yapılan araştırmalar sonucunda öğrenilmiştir. Sağlıklarının elverdiği kadarıyla evin içinde ya da dışında kısa yürüyüşler yapmak tavsiye edilebilir. Doğada yapılacak yürüyüşler yaşlıların D Vitamini alımı için de önemlidir.

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!