Bilgiler

Kendinizi Neden Sürekli Aç Hissediyorsunuz?

21 Mayıs 2020 (Son Güncelleme: 18 Mayıs 2020)

Kendinizi sürekli aç hissetmek gibi bir durumla karşı karşıyaysanız mutlaka altında bir neden vardır. Özellikle diyet yapanlar tarafından dile getirilen bu şikayet midede sürekli kazınma hissi olarak anlatılır.

Acıkma Hissi Neden Olur?

Vücudumuzun enerji ihtiyacı gün içinde tükettiğimiz besinlerden karşılanır. Yediğimiz her besin belirli bir süre içinde vücutta enerjiye dönüşür. Enerji alınacak besinler bittiğinde de acıkma hissi oluşur. Ancak yemeklerden sonra hemen acıkmak ya da doygunluk hissetmemek gibi sorunlar varsa mutlaka doktora görünmekte fayda var. Yazının devamında sağlıklı beslenme önerileri niteliğine de olan bazı bilgiler yer alıyor. Bunlar sürekli aç hissetmenizin ve midenizdeki kazınma hissinin nedeni olabilir.

Basit Karbonhidratların Fazla Tüketimi

Tükettiğimiz karbonhidratların çeşidi beslenmede önemlidir. Basit karbonhidratlar olarak bilinen beyaz un, beyaz ekmek, makarna, pirinç gibi besinler kan şekerinde ani yükselmelere yol açar. Bir süre sonra normale döndüğünde ise vücut yeniden karbonhidrat alımına ihtiyaç duyar. Bu durumda yapılması gereken doğru miktarda ve doğru karbonhidratlar tüketmektir.

Az Su İçmek

Sağlıklı yaşamın önemli kurallarından olan yeterli su tüketimine herkes tarafından mutlaka uyulması gerekir. Gün içinde az su içmek acıkma hissi olarak geri döner. Bunun nedeni beyindeki açlık ve susuzluk merkezlerinin birbirine çok yakın olmasıdır. Vücut tarafından bu iki his birbirine karıştırılabilir ve aslında suya ihtiyacınız varken; bunu size açlık hissi olarak yansıtabilir. Günde 2-2,5 litre kadar su içmek ani acıkma ataklarınızı engelleyebilir.

Hızlı Yemek Yemek

Yapılan araştırmalar yemek yedikten 15 dakika sonra beyne tokluk hissinin ulaştığını ortaya koyar. Bu süre içinde ne kadar yavaş yerseniz o kadar iyi. Çünkü siz bir yandan yemek yerken bir yandan beyninize sinyaller gidecek ve tokluk hissedeceksiniz. Hızlı yemek yiyenlerdeki doymama hissi nedeni budur.

İnsülinin Yüksek Olması

Yediğimiz besinlerin içindeki yağları depolama görevi insülin hormonuna aittir. İnsülin hormon düzeyiniz yüksekse bunun anlamı hücrelerin glikozu kullanamıyor olmasıdır. Sürekli açlık hissetmenizin ve sürekli tatlı isteği olmasının bir nedeni de budur.

Protein Alımına Dikkat

Vücudumuzun günlük alması gereken protein miktarı her açıdan çok önemlidir. Kırmızı et, beyaz et, süt ve süt ürünleri gibi besinlerin her gün belirli oranlarda tüketilmesi gerekir. O gün az protein aldıysanız acıkma süreleriniz de kısalır. Yüksek proteinli besinler tüketmek bu açıdan da önemlidir.

Tiroid Bezlerinin Hızlı Çalışması

Özellikle genç erkeklerde görülen ani acıkmalar, sürekli açlık hissi gibi durumların nedeni tiroid bezlerinin hızlı çalışması olabilir. Bu nedenle bu durumda olanların doktora görünmesi önerilir.

Öğünleri Atlamak

Kilo vermek, zamansızlık, ihmal gibi sebeplerden çoğu zaman öğünleri zamanında yemeyenler, ara öğün alışkanlığı olmayanlar sürekli acıktıklarından yakınırlar. Bunun nedeni kan şekerinin düşmesidir.

Stres

Stres, vücut tarafından adrenalin salgılanmasına yol açar. Aşırı stres altında olanların sürekli acıktıklarından şikayet ettiklerine sık rastlanır.

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!