Bilgiler

En Önemli Protein Kaynaklarından: Yumurta

6 Mayıs 2020

Vücudun gereksinimi olan proteinin süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et, baklagiller, kabak çekirdeği gibi pek çok üründe bulunduğu bilinir. Ancak protein bakımından en zengin besin yumurtadır. Sağlıklı beslenme ve diyet programlarında yumurtanın mutlaka bulunmasının sebebi de budur. Kahvaltıda tüketilen yumurta kişinin günlük protein ihtiyacının hatırı sayılır bir bölümünü karşılar. Ayrıca yumurtanın tok tuttuğu da bilinir. Sabahları yenen bir tane yumurta devam eden saatlerde acıkmayı önler. Diyetlerde yer almasının bir diğer nedeni de bu tok tutma özelliğidir.

Peki, yumurtanın faydaları nelerdir? Herkes yumurta yiyebilir mi? Kim, günde ne kadar yumurta tüketmelidir? Yumurta alırken etiketin üzerindeki kodlar ne anlama gelir? Tüm bu soruların cevapları yazının devamında…

Yumurta Alırken Etiketine Mutlaka Dikkat Edin!

Marketlerden yumurta alacağımız zaman pek çok çeşidiyle karşılaşırız. Kimimiz alıştığımız markaya göre, kimimiz büyüklüğüne göre, kimimiz de fiyatına göre karar verir. Yumurta etiketlerinde “gezen tavuk”, “organik” gibi şeyler yazar. Aslında dikkat edilmesi gereken yumurta etiketlerindeki rakamlardır. Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği gereğince günümüzde yumurta satın alan tüketicilerin hangi ülkede ve hangi şehirde üretildiğini, tavuğun yumurtlama tarihini görmeleri gerekiyor. Yumurta etiketlerinde ayrıca iletme ve kümes numarası, yetiştirme metodu gibi bilgiler de var.

Etiketlerde “TR” kodundan önce yetiştirme metodu kodu olarak yazan rakamlar olmadan yumurtanın satılmasının yasak olduğunu biliyor muydunuz? Peki, yumurtalarda TR kodundan önceki yetiştirme kodunun anlamları ne?

  • TR: Ülke Kodu
  • 0: Organik Tavuk
  • 1: Gezen Tavuk
  • 2: Kümeste Özgür Tavuk
  • 3: Kafeste Tavuk

Detaylı olarak inceleyecek olursak;

  • 0 ile Başlayan Yumurtalar: Bu yumurtalar “Organik Tavuk” yumurtalarıdır. Organik tavuk yumurtalarında firma yumurtayı organik yetiştiricilik standartlarında yetiştirmektedir. Hormon yoktur.
  • 1 ile Başlayan Yumurtalar: Bu yumurtalar “Serbest Dolaşan (Gezen) Tavuk” yumurtalarıdır. Üretici tavukları rahat dolaşabilecekleri bir alana bırakmıştır ve tavuklar burada yumurtlamışlardır. 1 ile başlayan yumurtaların üretiminde üreticilere herhangi bir hormon ya da GDO kısıtlaması konulmaz. Yani üretici isterse tavukları hormonlu besleyebilir.
  • 2 ile Başlayan Yumurtalar: Bu yumurtalar “Kümeste Kafessiz (Özgür) Yetiştirilen Tavuk” yumurtalarıdır. Tavuklar kısıtlı alan içinde beslenir, üreticiye de hormon ve GDO kısıtlaması konulmaz. Üretici yine tavukları isterse hormonlu besleyebilir.
  • 3 ile Başlayan Yumurtalar: Bu yumurtalar ise her zaman “Kafes İçinde Yetişen Tavuk”ların yumurtalarıdır. Tavuklar hiçbir zaman kafes dışına adım atmazlar, üretici tavukları istediği gibi besleyebilir. Piyasada en çok satışı yapılan ve en ucuz olan yumurta grubu da budur.

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Kahvaltıda yumurta tüketme diyetisyenlerin ve sağlık uzmanlarının önerisidir. Yumurtanın sağlık açısından pek çok faydası bulunur.

  • Spor yapanların mutlaka tüketmesi önerilen yumurta kemik ve kas gelişimine katkı sağlar.
  • Kalp sağlığını destekler, olası sorunların engellemesine yardımcı olur.
  • Yumurtanın içeriğinde bulunan demir vücudun demir ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılar.
  • Tok tutmasından dolayı zayıflamak isteyen kişilerin sabah kahvaltılarında yumurta tüketmesi önerilir.
  • Vücuda protein desteği sağlar. Enerji kayıplarını engeller, daha zinde olunmasına destek verir.
  • Düzenli tüketilen yumurta bağışıklık sisteminin korunması ve güçlenmesi bakımından önemlidir.
  • Yumurtanın iltihap giderici özelliğinden de söz edilir.
  • Yumurtanın göz sağlığı için olumlu etkileri de vardır.

Kimler Ne Kadar Yumurta Tüketebilir?

Çocukluk çağlarından yaşlılığa kadar sağlıklı her bireyin günlük olarak yumurta tüketmesi gerekir. Sağlıklı yaşam alışkanlıklarının küçük yaşlardan başlayarak edinilmesi gerektiği göz önünde bulundurulursa çocukların yumurta tüketiminin önemi de daha iyi anlaşılacaktır.

Ancak her besinde olduğu gibi yumurtanın da fazla tüketimi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Kolesterolü yüksek olan kişilerin fazla yumurta tüketmesi önerilmez. Bu kişilerin içeriğinde kolesterol bulunan yumurtadan dolayı kandaki kolesterol oranlarının yükselme riskleri vardır. Sağlıklı kişilerin her gün 1 adet yumurta tüketmesinde sakınca yoktur.

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!