Ramazanda diyet yapma konusu kilo vermek isteyenler tarafından merak edilir. Oruç tutarken aç kalarak diyet yapmak isteyenlerin sağlıklarının bozulması için bir adım atıyor olacakları kesindir. Ramazanda beslenmeyle ilgili yapılan bir diğer yanlış da kişilerin kendi hazırladıkları diyet listeleri ile zayıflamaya çalışmalarıdır. Peki, nedir bunun doğrusu? Ramazanda diyet nasıl yapılır?
Ramazanda Nasıl Diyet Yapılır?
Oruç tutarken metabolizmanın daha yavaş çalıştığı bir gerçektir. Ayrıca zaten normal şartlarda da herkesin metabolizması farklı hızda çalışır. Bu nedenle Ramazanda zayıflama planı yapanların, herkesin yapabileceği söylenen diyetlerden yapması sağlık açısından sakıncalıdır. İnternette çeşitli sitelerde bu gibi diyet listeleri pek çoktur. Kısa sürede çok kilo verdiren şok diyetlere aldanmamak ve uzak durmak sadece Ramazanda değil, her zaman gereklidir.
Kişiye Özel Diyet Listesi Nasıl Hazırlanır?
Doğru olan kişiye özel hazırlanan diyet listeleridir. Bunun yolu da bir diyetisyenle görüşmektir. Diyetisyen tarafından hazırlanacak olan kişiye özel diyet listeleri Ramazan ayında oruç tutacaklar için özel detaylar içerir. Oruç tutan kişilerin günlük olarak çok uzun saatler aç kaldıkları göz önünde bulundurulursa diyet yapılsa da yapılmasa da iftarda ve sahurda tüketilen yemeklerin vücudun ihtiyacı olan besin ögelerinden oluşması önemlidir.
Sağlıklı beslenme için herkesin vücudun ihtiyacı olan temel besin maddelerini tüketmesi gereklidir. Bu besinler protein ağırlıklı yoğurt, süt ve peynir gibi besinler, ekmekler ve tahıllar, kuru baklagiller, beyaz ve kırmızı et, sebzeler ve meyveler ile sağlıklı yağları içeren besinlerdir. Bu besinlerin iftar ve sahurda düzenli olarak tüketilmesi ve diyet listelerinde de yer verilmesi sağlıklı kalmanın ilk şartıdır. Aksi halde vücudun direnci düşer, hastalıklara karşı mücadele etmekte zorlanırız. Ayrıca sağlıksız beslenen kişinin bağışıklık sistemi güçsüz olacağından hastalıklara yakalanma riski de artar. Diyetisyenin oruç tutanlara özel olarak hazırlayacağı diyet listeleri bu nedenle önemlidir.
Ramazanda Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Ramazanda uzun saatler aç kalınmasından dolayı metabolizma daha da yavaşlar. Metabolizmanın yavaşlaması demek Ramazanda diyet yapanların diğer zamanlara göre daha yavaş kilo vermesi demektir. Ramazanda beslenme konusuna dikkat edilir ve sağlıklı beslenme kurallarına uyulursa kolesterol ve kan düzeyleri normal seyirde olur. Sindirim sistemi sorunları yaşanmaz. Kabızlık, şişkinlik gaz gibi sorunlar olmaz. Bu beslenme şekli sağlığa yararlı besinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesiyle sağlanabilir.
Ramazanda Zayıflama Nasıl Olur?
Ramazanda diyet yapanların diğer zamanlara göre daha az yemek yemesi, ancak tükettikleri tüm besinlerin belli bir denge içinde olması gerekir. İftar yemeklerinde çok yemek yemekten ve şerbetli tatlılardan kaçınmak, sahur yemeklerinde hafif ve tok tutan menülere ağırlık vermek Ramazanda kilo verimine yardımcı olur.
Diyet yapanlar iftarda hafif yemekler yedikten birkaç saat sonra her diyet listesinde olan ara öğünlere yer verebilirler. Ramazanda ara öğünlerde;
- Beyaz peynir
- Kepekli galeta,
- Bir porsiyon meyve
- Birkaç ceviz, yağsız süt
- Ev yapımı kek
- Yağlı tohumlar gibi besin gruplarından tüketilebilir.
Diyetlerin vazgeçilmezi olan bol su içme kuralına Ramazanda da devam edilmelidir.
1 Yorum