Bilgiler

Zerdeçalın 14 Faydası!

28 Haziran 2020 (Son Güncelleme: 16 Haziran 2020)

Zencefilgiller familyasından olan zerdeçal iri yapraklı, sarı çiçekli otsu bir bitkidir.

Halk arasında “Hint safranı” olarak da bilinen zerdeçal baharat olarak kullanılır. İçeriğinde bulunan “Curcumin” adındaki bileşenden dolayı sağlık açısından önemli faydalar sağlar. Son yıllarda zerdeçalın faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmış, tüketimi de bu süreçte artmıştır.

Zerdeçal Nasıl Tüketilir?

Zerdeçal tüketimi genel olarak yemeklerde baharat olarak kullanılması şeklindedir. Ancak tek başına ya da diğer şifalı baharatlarla karıştırılarak çay olarak da içilebilir. Zerdeçalı yoğurtla karıştırarak tüketenlerin sayısı da az değildir. Ayrıca aktarlarda toz zerdeçalın yanı sıra zerdeçal kapsülleri ve zerdeçal ekstraktları da satılır.

Zerdeçal kaynatılarak çay olarak tüketilecekse 10 dakika süresince kaynatılırsa içeriğindeki bileşenler daha iyi çözünür ve faydası daha çok görülebilir.

Zerdeçalın İçeriğinde Neler Bulunur?

Düşük kalorili olmasından dolayı zayıflamaya destek veren zerdeçalın 1 çorba kaşığı dolusu 29 kaloridir. Aynı miktardaki zerdeçalın içeriğinde 0.91 gram protein, 6.31 gram karbonhidrat, 0.31 gram yağ, 2.1 gram da lif bulunur.

1 yemek kaşığı zerdeçal vücudun günlük demir ihtiyacının yüzde 16’lık bölümünü karşılar. Zerdeçal ayrıca potasyum, C Vitamini ve manganez açısından da zengindir. Bu özelliklerinden dolayı dengeli ve sağlıklı beslenme programlarında zerdeçala yer vermek doğru olur.

Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

Zerdeçalın faydaları denince pek çok madde sıralanabilir. Zerdeçalın ana maddesi olan curcumin vücut için önemli bileşenlerdendir. En önemli özelliği iltihap giderici etkisinin olmasıdır.

Zerdeçalın faydaları aşağıdadır;

  • İltihap giderici özelliğinden dolayı enfeksiyonlara bağlı hastalıkların tedavisini destekler, daha çabuk iyileşme sağlar.
  • Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır, kalp krizi geçirme olasılığını aza indirir.
  • İltihaplı romatizma başta olmak üzere kas ve eklem ağrılarına iyi gelir.
  • Diş ağrılarında da kullanılabilir.
  • Kanser tedavisi görenlerde gözlemlenen cilt hasarlarında olumlu etkisi vardır.
  • Antioksidan özelliği bulunur. Virüs, bakteri ve mikroplardan korur. Vücudun bu mikroorganizmalarla savaşmasına yardım eder.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Sindirim sistemini korur. Bağırsak fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlar. Kabızlığa iyi gelir. Gaz ve şişkinlik sorunlarını giderir.
  • Bazı kanser türlerine karşı koruma sağlar, kanser tedavisinde de kullanılabilir. Kanserden dolayı zarar gören hücreleri onarır, yeniler.
  • Depresyonun kişinin üzerindeki olumsuz etkilerini azaltır. Serotonin hormonu salgılanmasına yardım ederek rahatlatır.
  • Hormon dengesinin sağlanmasında yardımcıdır.
  • Regl döneminde kullanılırsa kadınların bu süreçte yaşadığı ağrıları azaltır.
  • Alzheimer hastalığını önlemek için zerdeçal tüketimi önerilir.
  • Odaklanma, dikkat eksikliği gibi sorunlarda tüketilebilir.

Günde Ne Kadar Zerdeçal Tüketilebilir?

Zerdeçalın aşırı tüketiminin mide bulantısına, kanın normalden fazla sulanmasına ve kalp çarpıntısına yol açabileceği unutulmamalıdır. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin günlük olarak 1.5 tatlı kaşığı kadar zerdeçal tüketmesi uygundur. Zerdeçal, besin takviyesi şeklinde tüketilecekse kaliteli ve güvenilir olan markalar tercih edilmelidir.

Kimler Zerdeçal Tüketmemeli?

Sağlıklı kişiler için mucizevi bitkilerden biri olan zerdeçalı kronik bir hastalığı olanların, hastalığından dolayı sürekli kullandığı bir ilacı olanların kullanmadan önce doktorlarına danışmaları gerekir.

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!