Bilgiler

Neden Kahvaltı Yapmalıyız?

9 Ağustos 2020

Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Malesef hızlı yaşamadan ya da geç kalmaktan dolayı kahvaltı bazen unutulan, atlanan ya da geçiştirilen bir öğün olmaktadır. Ancak kahvaltı uyku sırasında geçen uzun açlık süresinden sonra alınacak ilk besin kaynaklarını oluşturuyor. Uyandıktan sonra bir saat içinde kahvaltı yapmak, vücudumuz için önemli bir yer tutuyor. Sağlıklı yaşam için es geçilmemesi gereken kahvaltının önemi gün geçtikçe daha çok önem kazanıyor.

Kahvaltı Yapmak Hızlı Kilo Vermede Yardımcıdır

Kilo vermek isteyenler öncelikli olarak daha az kalori almak adına kahvaltı yapmayı atlıyorlar ancak kahvaltı yapmamak kilo kaybını hızlandırmadığı gibi yavaşlatıyor. Çünkü kahvaltı yapmayan kişiler düşük enerji ile güne başlıyor ve yeterli hareketi yapmakta zorlanıyor. Hareketsiz kalmak da kilo vermede ters bir etkiye neden oluyor. Aynı zamanda uzun süreli açlık, vücudu alarm seviyesine yükseltiyor, bedenimiz yenilen ilk yemeği direkt olarak yağa çeviriyor ve depoluyor. Bu nedenle kahvaltı kilo verme sürecinde en önemli öğün oluyor.

Kahvaltı Yapmak Kalp Rahatsızlıkları İhtimalini Azaltıyor

Kahvaltı öğününü atlayan kişilerin, atlamayanlara göre kalp rahatsızlıklarına yakalanmaları ve kalp krizi geçirme oranları yüzde 27 daha fazla oluyor. Bunun en büyük nedeni ise kalp rahatsızlıklarının temelini oluşturan kötü kolesterol, şeker ve yağ asitlerinin uzun süre açlık durumlarında daha tehlikeli rahatsızlıklara neden olması olarak biliniyor.

Kahvaltı Yapmak Hafızayı Dinç Tutar ve Dikkati Arttırır

Kahvaltı yapmak beyin için gerekli olan enerji alımını sağladığı için öğrenme ve öğrenileni saklamada, beyin için gerekli koşulların sağlanmasında rol oynuyor. Aynı zamanda kahvaltı yapmak dikkat kaybını azaltıyor ve unutkanlığa engel oluyor. Kahvaltı ile düşük olan kan şekeri, normal seviyelere çıkıyor ve beyin için gerekli çalışma ortamı sağlanmış oluyor.

Kahvaltı yapmayan kişilerde ise uzun açlık süresi kan şekerini düşürüyor, beynin çalışması için gerekli olan glikoz üretilemiyor, beynin çalışması sekteye uğruyor. Böylece kişide dikkat eksikliği, unutkanlık ve verimsizlik ortaya çıkıyor.

Kahvaltı Yapmak Şeker Hastalığına Engel Oluyor

Düzenli olarak kahvaltı yapan kişilerin, şeker hastalığına yakalanma ihtimallerinin, kahvaltı yapmayanlara göre daha az olduğu bilinmektedir. Uzun süre açlık vücuttaki hormonların çalışma şeklini bozuyor ve bu da insülin direncinin artışına sebep oluyor. İnsülin direncinin artması sonucunda ise şeker hastalığı ortaya çıkıyor. Kahvaltı yapmayanlar öğle ve akşam yemeklerinde daha aç oluyor, daha çok yemek yiyorlar.

Kahvaltı Yapmak Gün İçerisinde Enerjik Olmayı Sağlıyor

Uyandıktan sonra bir saat içerisinde kahvaltı yapmak, gün içerisinde ihtiyacımız olan enerji miktarının büyük bir kısmını almaya yardımcı oluyor. Enerji kazanmak ise hem fiziksel hem de psikolojik olarak bedenin iyi hissetmesini sağlıyor. Kahvaltı etmeyen kişiler, gün içerisinde yorgunluk, dikkatsizlik, uykusuzluk ve güçsüzlük hissediyorlar. Kahvaltı yapanlar kan şekeri dengede olduğundan gün içerisinde daha az acıkıyorlar. Böylece sağlıksız atıştırmalıklar kullanma ihtimalleri kahvaltı yapmayanlara göre daha düşük seyrediyor.

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!