Bilgiler

Margarin mi Tereyağ mı?

14 Haziran 2020 (Son Güncelleme: 10 Haziran 2020)
Margarin mi Tereyağ mı?

Hem tereyağ hem de margarin için internette çok fazla yanlış bilgilendirmelere ulaşabilirsiniz. Bazı araştırmalar çok zayıf kalırken, okuduğumuz şeyler birbiriyle çelişen şeyler olabiliyor. Ancak tereyağ ve margarini incelerken ikisini de karşılaştırmak gerek. Margarin mi tereyağ mu tüketmeniz gerektiği, sağlığımız için faydalarının neler olduğu yazının devamında!

Tereyağ genel olarak yayık yöntemi ile yapılır. Hamur işleri, kek, sos, kızartmalarda sıklıkla kullanılır. İçeriğinin büyük kısmı doymuş yağdır. Çok fazla doymuş yağ tüketimi ise kalp hastalığı riskini artırır.

Margarin, tereyağının taklit versiyonudur. Kalp sağlığınızı korumak için margarin yerine porsiyon kontrolüyle tereyağ tüketmeniz gerekir. Çoklu doymamış yağları içeren bitkisel yağlardan yapılır. Bitkisel yağlar ise oda sıcaklığında sıvı haldedir. Tereyağ gibi oda sıcaklığında katı hale getirmek için kimyasal yapılarında değişiklik yapılır. Bitkisel yağları sertleştirmek için kullanılan işlemin adı hidrojenasyondur. Hidrojenasyon ile yağın doymuş yağ içeriği artar, fakat sağlıksız trans yağlar yan ürün olarak oluşur. Diğer bir yöntem ise interesterifikasyondur. Bu işlem ile trans yağ oluşturulmaz ancak yine aynı sonuçlar elde edilir. Kısacası tereyağ konsantre süt yağıdır, margarin ise işlenmiş bir gıdadır.

Tereyağının Faydaları Var mı?

Otla beslenen ineklerin tereyağı, tahılla beslenen ineklerin tereyağından daha çok besin maddesi içerir. Tereyağını faydalı olup olmaması ineklerin beslenme türüne bağlıdır. Tereyağ içeriğinde K2 vitamini, CLA, Butirat, Omega-3 bulunur.

  • K2 Vitamini: Çok sayıda önemli hastalığın önlenmesine yardımcı olur. Örneğin; kanser, kalp hastalığı, osteoporoz gibi…
  • Konjuge Linoleik Asit (CLA): Bununla ilgili yapılan çalışmalar anti-kanser özelliklere sahip olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda vücut yağ yüzdesini düşürmeye yardımcı olması hakkında yapılan araştırmalar halen daha devam ediyor.
  • Butirat: Bağırsakta bulunan bakteriler tarafından üretilir ve tereyağında bulunur. Butirat, kısa zincirli yağ asididir. Kilo alımlarını önlemeye yardımcı olur, sindirim sistemi sağlığına iyi gelir, inflamasyon ile savaşır.
  • Omega-3: Kemikleri güçlendirir, yağsız kas kütlesini korur, yağ yakımına yardımcı olur.

Tereyağ kolesterol açısından yüksektir. Bu nedenle kolasterolü olanların tüketmemesi gerekir. Kalp sağlığı için ciddi oranda risk faktörüdür.

Margarinin ise trans yağ oranı çok yüksektir. Oda sıcaklığında tereyağ gibi olmayıp, kimyasalında değişiklikler yapılmıştır. Kimyasal değişiklikler ise yüksek ısı, yüksek basınç ve metal katalizöre maruz bırakılmasıdır.

Trans yağlar yan ürün olarak meydana gelir. Endüstriyel trans yağların çok fazla alınmasıysa kronik hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bu sebeple sınırlı sayıda tüketilmesi, hatta hiç tüketilmemesi gerekir.

Trans Yağ İçermeyen Margarin Tercih Edin!

Tereyağ yerine margarin tüketileceği zaman trans yağ içermeyenler tercih edilmelidir. Bunu anlamak için margarin içeriğini okumalı, “hidrojenlenmiş” yazılanları temin etmelisiniz. Margarin ve tereyağı benzer görünümlere sahiptir ve kullanım amaçları aynıdır. Ancak besin içerikleri farklıdır. Tereyağın doymuş yağ oranı yüksektir. Margarinin doymamış yağ oranı yüksektir ve trans yağa sahiptir. Trans yağlar ise kronik hastalıkların habercisidir. Tereyağ alırken ise otla beslenen inek sütünden yapılmışları tercih etmelisiniz ve tereyağ tüketirken ölçülü tüketmeye özen göstermelisiniz.

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!