Bilgiler

Yaz Yaklaşıyor! Peki Detoks Nasıl Yapılır?

20 Nisan 2020 (Son Güncelleme: 27 Nisan 2020)

Her yıl yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte çoğu kişi bir yenilenme içine girer. Havaların yavaş yavaş ısınmasıyla birlikte bahar enerjisi ortalığı sarar. Kimileri kilo vermeye yönelirken, kimileri fiziken ve ruhen yenilenme yoluna gider.  Kış aylarında genellikle havaların etkisiyle enerji düşüklüğü, sürekli halsiz ve yorgun olma hali gibi sorunlar yaşanır. Sağlıklı beslenme kurallarına dikkat edilmiyor, bir de sigara ve alkol kullanılıyorsa vücudumuz yaza zararlı maddeler yüklenmiş olarak girer. Bu dönemlerde detoks kelimesini sıkça duyarız. Peki, nedir bu detoks ve nasıl yapılır?

Detoks Nedir?

İnsan vücudu her ne kadar geceleri ve sabahın erken vakitlerinde kendini arınmaya programlamış olsa da; belirli aralıklarla toksin olarak da bildiğimiz bu zararlı maddelerden de arınması gerekir. Vücudumuzda toksinlerin birikme sebeplerinden biri besinlerden, sudan ve havadan alınan zararlı maddelerdir. Toksinler ayrıca aşırı yoğun yaşam tarzı, kötü alışkanlıklar, zayıf sinir sistemi gibi sebeplerle de birikir. Toksinlerin tamamı dış etkilerden oluşmaz, vücut kendi de üretebilir. Yaşamdaki amacımızın uzun yaşamak ama bu arada sağlıklı da kalmak olduğu düşünülürse bu arınmanın ne kadar gerekli olduğu anlaşılacaktır.

İşte bu toksinlerin vücuttaki dokulara zarar vermeden atılma yöntemine detoks adı verilir. Aslında “detoksifikasyon” kelimesinin kısaltılmış halidir.

Detoks Nasıl Yapılır?

Detoks Nasıl Yapılır?

Toksinlerden arınma yöntemi olan detoks için vücutta iki değişik sistem bulunur. Bunlardan biri karaciğerin üstlendiği detoks görevidir. Diğeri ise antioksidasyon sisteminin sağladığı detokstur.

Antioksidasyon ile vücutta zaman içinde biriken zararlı maddelerin hücrelere verdiği zararın engellenmesi amaçlanır. Bu arınma süresince hazırlanan detoks tarifleri bol miktarda;

  • B, C ve E vitaminleri,
  • Beta karoten,
  • Çinko, selenyum, glutatyon bakımından zengin besinlerden oluşmalıdır.

Besinlerdeki bu maddelerin her biri vücuda girdiğinde bir görev üstlenir ve toksinleri hücrelerden uzaklaştırır. Önemli olan detoks suları ve diğer tariflerin içeriğinde bahsi geçen besinlerin aynı anda ve uygun olan miktarlarda bulunmasıdır.

Toksinlerin atılmasını amaçlayan bir diğer arınma detoksu da karaciğerde gerçekleşir. Karaciğerdeki enzimler zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlarlar. Karaciğer tarafından yapılan bu işlemde toksinler önce az zararsız ve zararsız hale getirilir ve parçalanır. Yağda erime özelliği bulunan zararlı maddelerin yanı sıra bağırsaklar yoluyla atılanlar da vardır. Bazı toksinler ise böbreklerden idrar yoluyla dışarı atılmak üzere suda eriyen hale getirilir.

Not: Şu asla unutulmamalıdır. Yağ yakıcı detoks ya da yağ yakıcı diyet tarifleri diye bir şey yoktur. Hiçbir şey doğrudan yağ yaktırmaz.

Detoks Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Detoks yaparken dikkat edilecekler arasında arınma sürecine birdenbire değil, kademeler halinde geçmek önem taşır. Vücudumuzun beslenme ve diğer bazı alışkanlıklarının aniden değiştirilmesi kolay değildir. Sigara ve alkol kullanımının da detoks gereği bırakılması gerektiğinden bu dönem uzun sürebilir. Bu nedenle sert detoks uygulamalarına geçiş yapmak yerine hafif detokslarla başlamak en doğrusudur.

Bu süreç için bir diyetisyen ile görüşülmelidir. Çünkü zamanlamanın doğru yapılması, doğru detoks tarifleri hazırlanması ve gerekirse gıda takviyeleri alınması gerekir.

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!