Anne adayları hamile olduklarını öğrenmelerinden itibaren bu süreçte nasıl beslenmeleri gerektiğini merak ederler. Hamilelikte beslenme sadece anne adayı için değil bebek için de çok önemlidir. Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek her kadının isteği olduğu gibi bu; hamileyken anne karnındaki gelişiminin önemsenmesiyle sağlanır. Bu nedenle hamilelikte neler yenmesi ve yenmemesi gerektiği, hamilelik sürecinde neler yapılmasının ve yapılmamasının uygun olduğu doğru bilinmelidir.
Hamilelikte Sabah Bulantısını Azaltmak için Öneriler!
Gebelikte beslenme sırasında gebe kadının yaşadığı sıkıntılar da devreye girer. Genellikle hamileliğin ilk aylarında mide bulantısı, baş dönmesi, mide yanması, sabahları kusma gibi sorunlar yaşanır. Bu durumda doğru beslenme de zorlaşır. Ancak ne olursa olsun hamilelik süresince mutlaka dikkat edilmesi gereken sağlıklı beslenme ile ilgili noktalar vardır. Aşağıda sıralanan öneriler hamilelikten doğan sıkıntıların azalmasını sağlar.
- Midenizin bulantısını artıran besinlerden ve kokulardan uzak durmalısınız.
- Değişik besinler deneyerek hangi besinlerin mide bulantınızı ve diğer şikayetlerinizi azalttığını veya çoğalttığını görmelisiniz.
- Hamilelikte günlük beslenme az porsiyonlar ve sık sık tüketmek şeklinde olmalıdır.
- Makarna, pirinç, ekmek gibi sindirimi kolay, peynir gibi proteini yüksek gıdalar tüketmeye özen gösterin.
- Gaz yapma özelliği olan sebzelerden, baharatlı ve yağlı besinlerden mümkün olduğunca tüketmeyin.
- Günde en az 2 litre su içmeyi hamilelik boyunca ihmal etmeyin.
Hamilelikte Beslenme ile İlgili Dikkat Edilecekler
Hamilelikte beslenme ile ilgili anne adaylarının dikkat etmesi gerekenlerin bebeğin gelişimi için de önemli olduğu unutulmamalıdır. Sağlıklı beslenme kurallarından olan süt ve süt ürünleri, beyaz et, kırmızı et, sebze ve meyve, baklagiller gibi besinlerden dengeli ve düzenli bir şekilde tüketmek tüm hamilelik süreci için de geçerlidir. Ancak hamilelerin günde almaları gereken kalori miktarına ilk 3 aylarında 340, sonraki 3 aylarında 360 ve ondan sonraki 3 aylarında ise 110 kalori daha ekleyerek hesap yapmaları gerekir. Bu sayede hem annenin hem de bebeğin besinlerden alması gereken ihtiyaçları karşılanmış olur.
- Günlük protein alımı hamilelikte, normalde alınması gereken protein miktarına ek 10-20 gram şeklinde olmalıdır. Bir diğer yöntem olan kilonun 1.2-1.5 arası bir değer ile çarpılmasıyla da günlük alınması gereken protein miktarına gram cinsinden ulaşabilirsiniz. Bebeğin gelişimi için çok önemli olan protein mutlaka düzenli beslenmeyle alınmalıdır.
- Günlük enerjilerinin sağlanması için gereken kalori miktarı hamilelik döneminde artmıştır. Hamilelikte sağlıklı karbonhidratlardan tüketilerek, proteinlere destek verilerek gerekli enerji sağlanmalıdır.
- Gebelikte beslenme konusunda demir içeriği yüksek besinler önemlidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, et ürünleri ve kuru meyvelerden tüketilerek vücudun demir ihtiyacı karşılanabilir.
- Gebelikte folik asit alımı çok önemlidir. Yeterli alınmazsa bebekte beyin ve omurilik ile ilgili anormallikler başta olmak üzere doğumsal gelişim bozukluklarının görülme riski artar. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, esmer ekmek, tahıllar, meyve ve taze sıkılmış meyve sularıyla folik asit ihtiyacı karşılanabilir.
- Bebeğin kemik yapısı için de gerekli olan kalsiyum annenin kemik yapısının korunması için de gereklidir. Bol bol yoğurt, süt, peynir, yeşil yapraklı sebzelerle beslenerek gereken kalsiyum alımı sağlanmalıdır.
- Hamilelik süresince çinko, A, B12, C, D vitaminlerinin düzenli olarak alımı da önem taşır.
- Hamileyken yeteri miktarda su içilmesi gerekir. Su, besinlerden alınanların organlara taşınmasını ve zararlı maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olur.
Hamilelikte Beslenme Düzeninde Uzak Durulması Gerekenler
- Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durun.
- Çiğ balık ya da çiğ et ürünlerinden tüketmeyin.
- Tatlandırıcı barındıran ürünler tüketmeyin.
- Meyve ve sebzeleri tüketmeden önce iyice yıkadığınızdan emin olun.
- Konserve besinlere yönelmeyin.
- Taze sıkılmış meyve suları tüketin.
- Haftalık olarak mutlaka 2 defa balık, 1 defa baklagiller, 3 defa kırmızı et, 1 defa da tavuk veya hindi eti tüketin.
Yorum Yok