Bilgiler

Kurban Bayramı’nda Kırmızı Et Tüketimi Nasıl Olmalı?

20 Temmuz 2020 (Son Güncelleme: 16 Temmuz 2020)

Kırmızı etin en çok tüketildiği zamanlardan biri Kurban Bayramı’dır. Neredeyse üç öğün tüketilir ve bu sebeple nasıl tüketildiği önem kazanır. Çok fazla kırmızı et, fazla protein anlamına geldiğinden insanları rahatsız edebilir, hasta olmalarına sebep olabilir. Ayrıca kırmızı etin temizliği ve hijyeni de önem kazanır.

Bayram Sabahı Kahvaltıda Neler Tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nın gelmesiyle ilk akla gelen sabah kahvaltılarına yapılan kavurma olur. Ama gün boyunca et tüketimi artacağından dolayı protein alımına dikkat etmek önemlidir. Özellikle birkaç saat önce kesilmiş etten yapılan kavurma yerine, daha dengeli ve doyurucu, yeşillik ağırlıklı kahvaltı yapmak çok önemlidir.

Eti 24 Saat Bekletmek Sağlık Açısından Gereklidir!

Kurban Bayramı’nda yapılan en büyük yanlış, yeni kesilen eti hemen tüketme isteğidir. Fakat yeni kesilen et, mikrop barındırabilir. Ayrıca yeni kesilen et serttir ve hemen tüketildiğinde hazımsızlık problemi yaratır. Mide ve bağırsak problemi yaşayan kişilerin özellikle dinlendirilmemiş olanı tüketmesi sorun yaşamalarına sebep olabilir. Bu nedenle en az 24 saat dolapta bekletilmesi gerekmektedir.

Kırmızı Et Tüketilirken Pişirme Yöntemi Önemlidir

Et tüketiminde kızartma lezzetli geliyor olsa da en sağlıksız pişirme yöntemi olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca içerisinde yüksek miktarda yağ barındırdığından ekstra yağ eklemek kırmızı etten alınacak besin değerlerinin vücut için yarardan çok zarara sebep olmasına neden olur. Izgara ve haşlama yöntemi ile yapılacak olan kırmızı et yemekleri, yağda pişirmeye nazaran çok daha sağlıklı ve mide dostudur. Aynı zamanda direkt ateş ile teması da sağlığa zararlı etkiler taşır. Doğrudan ateş ile temas hem kanserojen etkiye sebep olur hem de etin taşıdığı yararlı etkileri azaltır. B1, B12, folik asit gibi değerlerin azalmasına ve yok olmasına neden olur.

Tüketilecek Et Miktarına Dikkat Edilmelidir

Kırmızı et, içerisinde yüksek miktarda doymuş yağ barındırır. Doğru ve sağlıklı biçimde tüketilmesine rağmen fazla miktarda tüketilen et de sağlık için zararlı hale gelebilir. Özellikle ileri yaşlarda tüketilecek kırmızı et miktarına dikkat etmek çok önemlidir. Kolesterol seviyesi yüksek kişiler de et içeriğinde olan yağ miktarı sebebiyle fazla miktarda tüketmemelidirler. Fazla miktarda tüketilen et, kalp rahatsızlıklarına davetiye çıkarır, damarların tıkanmasını hızlandırır.

İleri Yaş ve Hastalıklarda da Et Tüketimine Dikkat Edilmelidir

Şeker, tansiyon ve kalp hastaları da eti kontrollü ve az miktarda tüketmeye dikkat etmelidir. Bu hastalıklara sahip ve yaşı ilerlemiş kişilerin fazla miktarda et tüketmesi, kandaki yağ miktarını arttırır, tansiyon değerini yükseltir ve kan şekerinin yükselmesine neden olur. Et tüketilirken, sindiriminin zor olduğu unutulmamalıdır!

Sebze ile Tüketilmeli

Et içeriğinde E ve C vitaminleri yoktur. Bu sebeple yanında mutlaka sebze, salata, taze sıkılmış meyve suları olmalıdır. Bu hem besin çeşitliliğini artırır hem de C vitamini, etteki demirin emilimini artırır.

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!