Bilgiler

Kolesterolü Yükselten Nedenler!

1 Ağustos 2020 (Son Güncelleme: 30 Temmuz 2020)

Kolesterol normal şartlarda insan vücudunda kendiliğinden üretilen ve depolanan bir besin ölçeğidir. İnsan vücuduna ekstra müdahale olmadığı zaman vücut kolesterolü kendisi ayarlayabilmektedir. Ancak çocukluk yaşlarından itibaren başlayan beslenme bozuklukları sonucunda bu ayarlama işlemi tam olarak yerine getirilemeyebilir. Vücudun kolesterol dengesini ayarlayamaması durumunda birey açısından ciddi sonuçlar doğurabilecek rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.

Kolesterol olarak adlandırılan maddenin vücuttaki görev yeri kan dolaşımıdır. Lipid denilen maddelerin genel adına verilen kolesterol aslında bir tür kan yağıdır. Vücudu kolesterol dengesini ayarlayamayan bireylerde en belirgin yaşanan rahatsızlık damar sertleşmesi sorunudur. Kolesterol dengesinin tutturulamamasının en kritik sonucu ise damar tıkanıklığıdır. Dolaşımdaki kanın içerisinde yağ olarak tüm vücudu gezen kolesterol dengesi iyi ayarlanamaz ise belirli bir bölgede birikerek tıkanıklığa neden olabilmektedir.

Kolesterol Tam Olarak Nedir? Ne Değildir?

Genel tanım olarak kolesterol vücuttaki kan dolaşımı sisteminde yer alan bir tür yağ pigmentidir.  Karşımıza iki tür çıkmaktadır. Bunlardan biri beslenme kaynaklı kolesterol diğeri ise karaciğer rahatsızlığı kaynaklı kolesteroldür. Birinci türden kolesterolün oluşması kişilerin beslenme alışkanlıklarına bağlıdır. Sürekli olarak yağlı et ve et ürünlerini tüketen bireylerde kolesterol rahatsızlığına yakalanma riski sağlıklı beslenme kriterini gözeten bireylere göre oldukça yüksektir.

Diğer kolesterol hastalığının sebebi ise bireyin karaciğerinin düzenli çalışmamasıdır. İnsan vücudunda kolesterol bir miktar bulunmak zorundadır. Bu miktarın büyük bir kısmını zaten vücut kendi üretmektedir. Geriye kalan kısım ise besinlerle sağlanmaktadır. Vücudun kendi kolesterolünü üretme görevi karaciğerdedir. Karaciğer bu görevi doğru düzeyde yerine getiremez ise sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Kolesterol Çeşitleri Nelerdir?

İnsan vücudunda oluşan kolesterolün iki tipi mevcuttur. Bunlar iyi ve kötü kolesterol olarak adlandırılmaktadır.  Kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL, karaciğer tarafından üretilen ve kandaki maddelerin damarlar aracılığıyla taşınmasını sağlayan kolesteroldür. Adının aksine LDL kolesterolünün görevi faydalıdır. Ancak bireyin karaciğeri LDL kolesterolünün dozunu ayarlayamaz ise olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu olumsuz sonuçlardan en önemlisi damar tıkanıklığıdır. Özellikle ileri yaştaki bireylerde bu sorun kalp krizi riskini ortaya çıkarabilmekte ve ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.

İyi kolesterol olarak adlandırılan HDL, kolesterolün doku ve damarlardan karaciğere taşınmasını sağlar. Bu sayede bireyler temiz bir kan dolaşımı sistemine sahip olur, yaşam kalitesi yükselir. Vücutta bulunan HDL bu işlevler için iyidir. Ancak düşük olması halinde belli başlı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. LDL’nin fazlalığı kadar ölümcül sonuçlar ortaya çıkarmasa da hayat kalitesini olumsuz etkileyen sonuçlara yol açabilmektedir.

Kolesterolü Yükselten Nedenler

  • Beslenme

Beslenme şekli kolesterol yüksekliğine neden olan en önemli unsurlardandır. Özellikle de doymuş yağlardan zengin olan besinler kolesterolün yükselmesine yol açar.

  • Şişmanlık

Kötü ve dengesiz beslenme şişmanlığa neden olur. Bu ise kolesterolü yükseltir. Vücudun yağ oranının fazla olması HDL’nin düşmesine yol açar.

  • İlerleyen Yaş

Kolesterol yaş ile birlikte de artmaya başlar. Özellikle de kadınlarda menopoz dönemi kolesterolü yükselten nedenler arasında yer alır.

  • Kullanılan İlaçlar

Kalp tedavilerinde ve yüksek kan basıncı için kullanılan ilaçlar kolesterolü yükselten nedenler arasındadır.

  • Sigara İçmek

Sigara içmek, HDL miktarını düşürür. HDL’nin düşük olması ise tütünün toksik etkileri ile bir araya geldiği zaman kalp krizi geçirme riskini artırır.

  • Genetik

Kolesterol genetik de olabilir. Çünkü genlerin bir kopyası babadan, diğer kopyası ise anneden gelir. Bu genlerden bir tanesinde sorun olması halinde yüksek kolesterol için zemin hazırlanmış olur.

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!