Bilgiler

İnsülin Direnci ve Beslenme

14 Mayıs 2020

İnsülin direnci ile ilgili yapılan araştırmalar buna neden olan en önemli faktörün normalin üzerinde kiloya sahip olmak, özellikle de bel çevresinde toplanan yağlar olduğunu ortaya koyuyor. İşin iyi tarafı ise kilo veriminin vücudun insüline karşı iyi cevap vermesini sağlaması…

Diyabet Önleme Programı kapsamında yürütülen çalışmaların yanı sıra insülin direncinde beslenme konusunda yapılan diğer tüm çalışmalar prediyabet hastası olan ve insülin direnci bulunan hastaların beslenme düzenlerinin kilo verimlerinin sağlanarak diyabet hastası olmasının önlenebileceğini ya da geciktirilebileceğini gösterir. Peki, beslenme düzeninde ne gibi değişiklikler yapılarak ve hangi yollar uygulanarak bu sağlanabilir?

İnsülin Direnci Düşüklüğü Nedir?

İnsülin, pankreas tarafından üretilen, metabolizmanın sağlıklı çalışmasına önemli katkı sağlayan bir hormondur. İnsülin, gıdalardan alınan nişastayı ve şekerin glikoza dönüştürülmesi görevini üstlenir. Nişasta ve şeker vücuda girdiğinde; nişasta hücrelerin dışında sindirilir ve glikoz kana karışır. İnsülin devreye girdiğinde hücrelerin glikozu yani şekeri enerji ihtiyacı için kullanması sağlanır. Kişinin karaciğerinde, kaslarında ve yağ dokularında insüline karşı duyarsızlık oluşması insülin direnci denen durumun ortaya çıkmasına yol açar.

İnsülin direnci nedenleri kısaca fazla kilolar, şeker hastalığı, hareketsiz yaşam, D Vitamini eksikliği ve Polikistik Over Sendromu olarak sıralanabilir. Fazla kilolar bu sıralamada önemli yer tutar.

İnsülin Direncinde Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur?

İnsülin direnci belirtileri görülen bir kişinin doktora göründükten sonra bunun kesinleşmesi halinde genel yaşamında ve beslenmede uygulayabileceği bazı noktalar vardır. Sağlıklı beslenme adına da uyulması gereken bu püf noktalarına yazının devamında değinilmiştir.

  • Karbonhidratları Azaltma

Glisemik kontrolünde karbonhidratlı gıdaların tüketiminin azaltılması önemli oranda başarı sağlar. Ancak karbonhidratları azaltırken tahıl ve baklagiller gibi sağlıklı besinlerden alınan karbonhidratlar değil, şeker, katı yağ gibi gıdalardan alınanlar sınırlandırılmalıdır. Unun insülin direncinin yükselmesi üzerinde etkisi olduğundan tam tahıllı çeşitleri tercih edilmelidir.

  • Tatlandırıcılardan Uzak Durma

Her çeşit şeker kan şekerinin yükselmesine neden olur, insülin direncini de yükseltir. Fakat bazı şeker türleri daha fazla olumsuz etki gösterir. Bunların başında da tatlandırıcılar gelir. Tatlandırıcılar, tatlandırılmış içecekler insülin direncinin düşmesi için bir beslenme düzeni oluşturulduysa uzak durulması gerekenler arasındadır.

  • Lifli Gıdalara Ağırlık Vermek

İnsülin direncinin düzenlenmesi için bezelye, kabak, enginar, Brüksel lahanası, fasulye, avokado, baklagiller kinoa, chia tohumu, keten tohumu tüketilmelidir. Beslenme düzeninde taze sebzelere ağırlık vermek insülin direncinde beslenme için önemlidir.

  • Sağlıklı Yağlar Kullanmak

Yemeklerde ve salatalarda trans yağlar ve doymuş yağlar yerine doymamış yağların kullanılması gerekir. Zeytinyağı, avokado yağı, fındık yağı kullanılabilir. Genel beslenmede yağ kullanımının azaltılması da tavsiye edilir.

  • Protein Alımına Dikkat Etmek

Vücudun günlük olarak gereksinimi duyduğu protein miktarının alınmış olduğuna dikkat etmek önem taşır. Protein alımı kemikler ve kas dokusu için de gereklidir. Yumurta, beyaz et, yoğurt, badem, mercimek tüketimi artırılabilir.

  • Süt ve Süt Ürünleri

Şeker hastalığı riskinin azaltılmasında süt ve süt ürünleri önemli role sahiptir. Günlük olarak peynir, yoğurt ve süt tüketimi önemsenmelidir.

  • Porsiyonları Kontrol Etmek

İnsülin direnci düzenlenirken porsiyonlara dikkat edilmesi, günlük kalori hesaplaması yaparak yemek yenmesi de önemli noktalardan biridir.

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!