Bilgiler

Tatlı Krizi Neden Olur, Nasıl Önlenir?

11 Ağustos 2020 (Son Güncelleme: 7 Ağustos 2020)

Beyin için serotonin ve endorfin salgılanmasını sağlayan tatlı, mutluluk verici özelliğe de sahiptir. Tatlı krizi, aç ya da tokken aşırı tatlı yeme isteğidir. Bu istek karşılanmadığında konforu etkiler, mutsuzluk verir ve verimi azaltır. Tatlı krizi şeker bağımlılığından kaynaklanmaktadır. Beyin ise bu bağımlılığa karşılık alamadığında tatlı krizine neden olur.

Tatlı Krizine Neden Olan Etkenler Nelerdir?

Tatlı krizine neden olan ilk etken şekere olan bağımlılıktır. Kötü beslenme, psikolojik durumlar, hormonsal değişimler ve hastalıklar da tatlı krizine yol açabilmektedir. Günümüzde insanlar, günlük kalori miktarının üçte birini şekerden almaktadır. Bu durum insanların şeker bağımlılığının düzeyini göstermektedir. Tatlı krizi, kötü ve yanlış yapılan diyet sonucunda da ortaya çıkabilir. Uzun süreli aç kalmak, kan şekerini düşürdüğü için tatlı ihtiyacını açığa çıkarır.

Hamilelik, menopoz ve regl döneminde meydana gelen hormonsal ve psikolojik değişimlerde tatlı ihtiyacının doğmasına neden olur. Psikolojik diğer değişimler, depresyon ve stres de tatlı krizine yol açar.

Tatlı Krizi Nasıl Önlenir?

Tatlı krizini önlemenin ilk yolu aç kalmamaktan geçer. Aç kalmak kan şekeri üzerinde hızlı değişimlere neden olur. Yüksek şeker ihtiyacı ortaya çıkar. Bu nedenle doğru ve dengeli beslenmeli, az ve sık yemek yenmelidir. Ara öğünler atlanmamalıdır. Beslenme içinde protein alımı ne kadar çok olursa, tatlı isteği o kadar azalacaktır. Doğru çalışmayan metabolizma da tatlı krizine neden olur. Bu nedenle B vitamini, krom, koenzim ve C vitamini almak tatlı krizini önlemede önemlidir.

Su İçmek Tatlı Krizini Önler

Sıvı kaybından kaynaklı olarak da tatlı krizi yaşandığı bilinmektedir. Gün içerisinde bol bol sıvı tüketmek tokluk hissine de yardımcı olduğundan tatlı krizini önler. İşlenmiş, paketli ürünlerin kullanımı da beyin üzerinde dopamin salgılanmasına neden olduğundan hızlı acıkmaya neden olur. Bu nedenle uzak durulması gereken yiyeceklerdendir.

Uyku Düzeni Önemlidir

Uykusuz kalmak vücudun düzgün çalışmasını engeller ve yorgunluğa neden olur. Yorgunluk sebebi ile vücutta enerji ihtiyacı ortaya çıkar ve beyin en hızlı enerji aracı olan şekere ihtiyaç duyar. Bu sebeple yeterli uyku tatlı krizini önlemede yardımcıdır.

Tatlı Krizini Kontrol Altına Almak Mümkündür

Gün içerisinde doğru beslenme ve düzgün uykuya rağmen tatlı krizi ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda tatlı krizinin önüne geçmek için bazı yöntemlerden faydalanmak mümkündür. Tatlı krizini kontrol altına almak için şu yöntemlere başvurulabilir:

  • Sıcak duş almak
  • Egzersiz yapmak
  • Dikkatinizi başka yere vermek
  • Sağlıklı şeker tüketmek

Tatlı Krizine Engel Olacak Besinler

Tatlı krizini önlemede yararlı olan bazı besinleri gün içerisinde tüketmek, şeker alımını kontrol etmekte yardımcıdır. Tatlı krizini engelleyici besinler şöyle sıralanabilir;

  • Tarçın
  • Ay çekirdeği
  • Kefir ve diğer probiyotik ürünler
  • Badem
  • Yulaf
  • Tatlı patates
  • Bitter çikolata
  • Düşük şekerli meyveler

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!