Bilgiler

Obeziteyi Önlemek için Neler Yapmalıyız?

16 Haziran 2020 (Son Güncelleme: 10 Haziran 2020)
Obeziteyi Önlemek için Neler Yapmalıyız?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalar obezitenin dünyanın pek çok ülkesinde hızlı bir şekilde arttığını gösteriyor.

Son yıllarda çağın hastalığı olarak nitelenen obezite Türkiye’de de hızla artıyor. Bu oran yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da oldukça yüksek olduğu biliniyor. Çocukların ve gençlerin giderek daha az hareketli olan yaşam alışkanlıkları, hormonal düzensizlikler, sağlıksız beslenme düzenleri ve aileden gelen kalıtsal hastalıklar başlıca obezite nedenleri olarak biliniyor.

Obezite Nedir?

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından vücutta normalin üzerinde yağ birikimi olması ve bu anormal yağ miktarının sağlık açısından risk oluşturması şeklinde tanımlanır.

Halk arasında şişmanlık olarak bilinen bu rahatsızlığın tanısı kişinin Vücut Kitle İndeksi’nin (VKİ) ölçülmesiyle koyulur. VKİ hesaplama için önce kişinin santimetre cinsinden boy ölçüsünün karesi hesaplanıyor. Vücut ağırlığının kilogram cinsinden sayısı, elde edilen bu sayıya bölünüyor. VKİ sonucu 25’in altında çıkarsa normal, 25 ile 29 arasında çıkarsa kilolu, 30 ve daha fazla çıkarsa obez olarak ele alınıyor.

Obezite Neden Önemlidir?

Sağlıklı beslenme şeklinden uzaklaşan kişilerde görülen ve kendi başına da önemli bir sağlık sorunu olan obezite aynı zamanda diğer pek çok hastalığın da habercisidir. Obezitenin yol açtığı hastalıkların başında diyabet, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, iskelet ve kas rahatsızlıkları ve bazı kanser türleri yer alır.

Obezitenin ayrıca kişiler üzerine psikolojik etkileri de bulunur. Şişman kişilerde sosyal yaşamdan giderek uzaklaşma, sağlıksız iletişim kurma, özgüven eksikliği gibi sorunlar gözlemlenir. Bu sorunlar kişilerin iş yaşamlarına ve eğitim süreçlerine de yansır.

Obeziteyi Önlemek için Neler Yapılabilir?

Bu denli önemli bir sağlık sorunu olan obeziteyi önlemek için yapılabilecekler elbette vardır. Ancak aşağıda sıralanan yöntemler obezitenin ortadan kalkmasını sağlamaya yeterli olmaz. Bu nedenle bir yandan bu yöntemleri yaşam şekli haline getirmeye gayret gösterirken, diğer yandan mutlaka bir doktora görünmeli ve diyetisyen kontrolünde kilo verilmeye çalışılmalıdır.

Sağlıklı Beslenme İlk Şart!

Günlük olarak kalori hesaplamasına dikkat ederek, vücut için gereken tüm gıdaları dengeli bir şekilde tüketerek sağlıklı beslenme düzenini oturtmak obezitenin önlenmesi açısından önem taşır.

Ara Öğünler Sınırsız Değildir

Sağlıklı beslenmeden bahsederken ana öğünlerin yanında ara öğünlerinde önemsenmesi gerektiği belirtilir. Ancak bu ara öğünlerin sayısının fazla olmamasına ve sağlıklı besinlerden oluşmasına dikkat edilmelidir. Mideyi boş bırakmamak adına sürekli bir şeyler atıştırmak, sağlıklı beslenme için bahsedilen ara öğünler demek değildir.

Meyve Tüketimi Porsiyon Miktarına Dikkat

Vücudun şeker ihtiyacını meyvelerden karşılamak en doğrusudur. Ancak çok meyve yemek, fazla şeker alımı anlamına gelir. Günlük meyve porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir.

Sağlıksız Atıştırmalıklardan Uzak Durulmalı

Çikolata, bisküvi, kraker, şekerleme gibi sağlıksız atıştırmalıklar beslenme düzeninden çıkartılmalı, bunların yerine süt, meyveli yoğurt, kuruyemişler ile atıştırma ihtiyacı giderilmelidir.

Su Tüketimi Önemli!

Sağlıklı yaşamın ilk kurallarından olan günlük olarak en az 2 litre su tüketimi obeziteyi önlemek için de önemlidir.

Spor İhmal Edilmemeli

Vücuttaki fazla kiloların bir yandan beslenmeye dikkat ederek, bir yandan spor yaparak atılmaya çalışılması izlenecek doğru yoldur. Her gün spor yapmak için zaman ayırmak gerektiği unutulmamalıdır.

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!