Kabızlık problemi kişinin yaşam kalitesini düşüren başlıca nedenlerden biridir. Kabızlık bağırsak fonksiyonlarındaki düzensizlikten kaynaklanır. Bağırsak hareketlerinin zorlaşması olarak tanımlanan ve ağrılı bir süreç olan kabızlık kişiler için zorlu ve sıkıntılı bir süreçtir.
Kabızlık Nedenleri Nelerdir?
Her yaştan kişinin karşılayabileceği bu sorun yaşlılarda ve çocuklarda da görülür. Kabızlık nedenleri genellikle genetik faktörlere bağlı olsa da farklı da olabilir. Kabızlığa neden olan faktörler şu şekilde çeşitlenir:
- Yanlış beslenme alışkanlıkları
- Genetik faktörler
- Az hareketli yaşam tarzı
- Sürekli kullanılan bazı ilaçlar
- Bireyin psikolojik durumu
- Bazı hastalıklar
- Az sıvı tüketimi
- Uzun süre uygulanan yağsız diyetler
- Metabolizmanın yavaş çalışması
- Lifli gıdaların az tüketilmesi
- Sindirim sistemi hastalıkları
Kabızlık ve Beslenme İlişkisi
Yaşlılarda kabızlık probleminin nedenleri gençlere göre daha az hareketli bir yaşama geçiş yapmış olmaları, düzenli olarak kullandıkları bazı ilaçlar ve az su içmeleri şeklinde sıralanabilir. Lif içeriği az gıdaların tüketilmesi de yaşlılarda kabızlığa yol açar. Yaşlılık döneminde dengeli ve sağlıklı beslenme kurallarına göre her çeşit besinden günlük olarak tüketmek kabızlık tedavisi için olduğu gibi sağlık için de gerekir.
Çocuklarda kabızlık nedenlerinin başında fast food tarzı hazır gıdaların tüketilmesi gelir. Çocukların sağlıklı ve düzenli beslenmesi genel sağlıkları ve gelişimleri için önemlidir. Küçük yaşlardaki çocuklarda kabızlık anne sütünden ek gıdaya geçiş döneminde de yaşanır. Tuvalet eğitimine yeni başlanan çocuklarda da kabızlık görülebilir.
Lif oranı yüksek olan besinlerin tüketilmesi bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Beslenme düzeninde katı yiyecekler tüketimi uzun süreli olursa kabızlık bir süre sonra kaçınılmazdır. Ayrıca bol su içmek de çok önemlidir.
Kabızlıkta Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Kabızlıkta beslenme denince bazı püf noktalar vardır. Bunlara dikkat etmek kabızlığı engeller. Bu yöntemler kabızlıktan kurtulmak için uygulanmalıdır. Ancak bu ipuçlarının yanı sıra günlük egzersiz programları planlamak ve uymak da önemlidir. Egzersiz olarak her gün yarım saat kadar tempolu yürüyüş yapmak da uygundur. Ancak uzun süreli kabızlıkların altında yatan bir sağlık sorunu olabileceğinden mutlaka doktora gitmekte fayda vardır.
- Posalı besinlerin tüketimine ağırlık vermek
- Bol bol sıvı tüketmek
- Lif içerikli besinleri artırmak
- Beyaz ekmeği olabildiğince azaltmak
- Rafine tahıllar yememek
- Tam tahıllı gıdalar tüketmek
- Kabuklu meyvelerin kabuklarını soymadan yemek
- Armut, karpuz ve kavun gibi meyvelerin tüketimine ağırlık vermek
- Muz ve elma gibi meyveleri yememek
- Diyet programlarındaki lif oranını artırmak
- Kuru incir, kuru kayısı ve kuru erik gibi meyveleri komposto yaparak içmek
- Her öğün mutlaka salata tüketmeye gayret etmek
- Haftanın 2 veya 3 günü baklagillerden tüketmek
- Hazır gıda ürünlerinden uzak durmak
- Yemeklerde margarin ve tereyağı yerine sıvı yağlar, özellikle de zeytinyağı kullanmak
- Günlük olarak 3 ana öğün ve kişinin yaşantısına göre 2-3 ara öğünle beslenerek öğün aralarını uzatmamak
- Günde en az 2 – 2.5 litre su içmeyi unutmamak
Yorum Yok