Bilgiler

Evde Kaldığımız Bugünlerde Sağlıklı Beslenme Önerileri

21 Nisan 2020 (Son Güncelleme: 27 Nisan 2020)

Dünyada ve Türkiye’de devam eden koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirlerden biri de izolasyon olarak biliniyor. Yetkililer ve uzmanlar mümkün olduğunca evde kalmamız, gerekmedikçe sokağa çıkmamamız, kendi sokağa çıkma yasağımızı ilan etmemiz konusunda önemle uyarıyorlar. Yaşamın büyük çoğunluğunun eve taşındığı bu dönemde yaşam biçimlerimizin yanı sıra beslenme alışkanlıklarımız da değişmeye başladı. Sağlıklı beslenme konusunda giderek uzaklaştığından şikayet edenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Karantina Günlerinde Sağlıklı Beslenme

Evde kaldığımız bugünlerde sağlıklı beslenmek için her çeşit besinden yeteri kadar tüketmek gerekir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlar. Bunu sağlayabilmek için günlük beslenme düzeninde sağlıklı beslenme tabağı alışkanlığına geçilmesi her çeşit besinden tüketilmesi için kolaylık sağlar. Karantina günlerinde sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanmak veya sürdürmek için diyetisyen ile görüşebilirsiniz. Alacağınız bu profesyonel yardım hazırlayacağınız yemekler için de fikir olacaktır.

Sağlıklı Beslenme Tabağı Nedir?

Sağlıklı beslenme tabağı kuralına göre her öğün için hazırlanan tabağın bir çeyreklik kısmında sebze, bir çeyreklik kısmında tahıllar bulunur. Tabağın geriye kalan yarısı 3’e bölünerek eşit bir şekilde meyve – yüksek protein içeren besinler – süt ürünleri tüketilir.

Örneğin; Süt, peynir, ayran, yüksek tahıllı besinler, balık, tavuk, yağlı tohumlar, et, yumurta ve kuru baklagiller.

Her gün düzenli olarak meyve, sebze, baklagiller yenerek her tür besinden alınmış olur. Sağlıklı beslenme programı ve sağlıklı yaşam için her besinin mevsiminde tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Mevsimine uygun besinlerin vitamin ve mineral değerleri daha yüksektir.

Sağlıklı Beslenme Önerileri

Evde geçirdiğimiz zamanın çok olduğu bugünlerde aşağıdaki püf noktalarına dikkat edersek karantina günlerinde sağlıklı yaşamdan vazgeçmemiş oluruz. Ayrıca bugünlerde çocuklarda beslenme konusuna da özen göstermek gerektiği de göz ardı edilmemelidir.

  • Günde 2 – 2.5 litre su içme hiçbir zaman ihmal edilmemelidir. Su içmek için susamanız gerekmez. Ayrıca sıvı alımı diğer sağlıklı içeceklerle de artırılabilir. Ancak çay, kahve, meyve suları vb. diğer içecekler su yerine geçmeyeceği de unutulmamalıdır.
  • Günlük olarak 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenilebilir. Öğün aralarının uzun olması daha çok yemenize yol açar. Ancak bu plan kişiye göre 3 ana 2 ara öğün, 2 ana 3 ara öğün gibi değişebilir.
  • Ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıklar tüketebilirsiniz.
  • Yemeklerinizi sağlıklı pişirme yöntemleri ile pişirin. Kızartmak yerine buharda pişirme, buğulama veya haşlama tercih edilmelidir.
  • Alışveriş listenizi haftalık olarak yapın ve o haftanın tüm öğünlerinde neler yeneceği planlanmalıdır.
  • Haftalık öğün planında 2 defa balık, 2 defa baklagillerden biri, 2 defa kırmızı veya beyaz et, en az 3 – 4 defa da mevsim sebzeleri yer almalıdır.
  • Et yemeklerinin yanında mümkün olduğu kadar salata yemeye çalışılmalıdır.
  • Sebze yemeklerinin yanında ayran, cacık, yoğurt gibi proteinli besinler yer almalıdır.
  • Evde uzun süre oturarak zaman geçirdiğimizden spor da ihmal edilmemelidir.

Eğer sizinle aynı evde hasta olanlar varsa bu kişilere özel yemek listeleri için de Diyetisyen ile görüşerek hastalıklarda beslenme programı konusunda yardım alınabilir. Özellikle şeker, tansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik hastalığı olanların bağışıklık sisteminin daha da güçlü olması gerektiği unutulmamalı, bu gruptaki hasta bireylerin beslenme konusunda destek almaları gerekir.

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!