Bilgiler

Yağlar ve Tüketimi Hakkında Bilgili misiniz?

29 Mayıs 2020 (Son Güncelleme: 24 Mayıs 2020)

Zayıflamak isteyenlerin ve sağlıklı beslenmeyi benimseyenlerin en çok önemsediklerinden biri yağ tüketimi olarak bilinir. Tüm yağların kilo aldırdığı düşüncesi olabildiğince az yağ tüketmeye yönlendirir. Ancak vücudumuzun yağa da ihtiyacı olduğu, dengeli ve sağlıklı beslenme kuralları çerçevesinde doğru yağ tüketiminin olması gerektiği ve kilo aldırmadığı gerçektir.

Bu noktada önemli olan hangi yağlardan hangi miktarda tüketildiğidir. Sağlıklı yağlar olarak bilinen bazı yağ türleri hakkında bilgi sahibi olmak sağlığımız için atacağımız adımlardan biridir. Yemeklerimizde sağlıklı yağlardan kullanmak gerekir. Peki, hangi yağlar daha sağlıklıdır?

Doymuş Yağlar Hangileridir?

Doymuş yağlardan örnek vermek gerekirse; tereyağı, kırmızı et, beyaz et, süt, yumurta gibi hayvansal gıdalarda bulunurlar. Bitkisel kaynaklı doymuş yağlara en güzel örnek Hindistan cevizi yağıdır. Bu yağ doymuş yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Ancak aşırı tüketimi kolesterolün yükselmesi riskini taşır. Kalp hastalarının kontrollü tüketmesinde fayda vardır.

Tekli Doymamış Yağlar Hangileridir?

Tekli doymamış yağlar için en iyi örnek zeytinyağıdır. Ayrıca fındık, badem, ceviz gibi kabuklu kuruyemişlerde ve avokado da tekli doymamış yağ asitleri bulunur. Bu gıdalardan üretilmiş olan yağların tüketilmesi önerilir. Tekli doymamış yağlar yüksek kolesterolün dengelenmesini sağlar.

Çoklu Doymamış Yağlar

Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri çoklu doymamış yağlara örnektir.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, beyin sağlığı, kalp hastalıkları riskinin azaltılması gibi olumlu etkileri vardır.

Mısırözü yağı, soya yağı ve ayçiçeği yağı Omega 6 yağ asitleri bakımından zengindir.

Sardalye, uskumru, tonbalığı ve somon gibi yağlı balıklar, ceviz ve keten tohumu Omega 3 yağ asitlerini bol miktarda içerir. Omega 3 migren ağrıları, şeker hastalığı, eklem romatizması, depresyon, kanser ve yüksek tansiyon gibi pek çok rahatsızlık için olumlu etki yaratır. Omega 3 içeren gıdaların tüketimi sağlık açısından önemlidir.

Haftada 2 veya 3 defa balık tüketmek, günde 2 tane ceviz, 5-6 tane fındık veya badem yemek günlük doymamış yağ alımı için yeterli olur.

Yemeklik Yağlar Hangileridir?

Yemeklik yağlar bitkisel ve hayvansal olarak ikiye ayrılır.

Zeytinyağı ve mısırözü yağı en sık kullanılan yemeklik yağlardır. Yemeklerde ayrıca soya yağı, pamuk yağı, kanola yağı, fındık yağı gibi sağlıklı yağlar da kullanılabilir.

Susam yağı ve ceviz yağı yemekleri pişirirken olmasa da; lezzet vermesi açısından tercih edilebilir.

Salatalarda sızma ve doğal zeytinyağlarını kullanmak en doğrusu olacaktır.

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!