Bireylerin aşırı kilo alacakları kaygısıyla çok az yemek yemeyi, hatta bazı durumlarda hiç yemek yememeyi alışkanlık haline getirdiği hastalık Anoreksiya Nervoza olarak adlandırılır.
Aslında Anoreksiya Nervoza hastaları kilolu değildirler, ancak kendilerini psikolojik olarak şişman hissederler. Bu şişmanlık hissinden kurtulmak için de yemek yememeyi tercih ederler. Anoreksiya Nervoza psikolojik olduğu kadar fiziksel de bir hastalıktır.
Anoreksiya Nervoza Nelere Yol Açar?
Anoreksiya Nervoza hastalarında fiziksel olarak bazı olumsuz etkiler görülür. En bilinen etki hormon seviyelerinin düşmesidir. Bunun nedeni kişinin vücudundaki yağ oranının az olmasıdır. Hormon düşüklüğü kadınlarda menstrüasyon dönemini olumsuz etkiler.
Anoreksiya Nervoza ayrıca;
- Halsizlik ve güçsüzlüğe
- Sürekli üşümeye
- Uykusuzluk sorunlarına yol açar.
Sağlıklı beslenme konusundan tamamen uzak olan Anoreksiya Nervoza’nın psikolojik etkileri, fiziksel etkilerden daha çoktur. Genç kadınlarda daha sık görülen bu hastalık depresyondan intihara kadar uzayan psikolojik pek çok soruna yol açar. Bu hastalık literatürde tek ölümcül psikolojik hastalık olarak yer alır.
Anoreksiya Nervoza Belirtileri Nelerdir?
Anoreksiya Nervoza belirtileri kişi tarafından bunun bir hastalık olduğu çoğu zaman kabul edilmese de aşağıdaki şekildedir.
- Zayıfken dahi sürekli kilo almaktan korkmak
- Şişmanlama korkusunun fobi haline gelmesi
- Aklın sürekli yemekle meşgul olması
- Gereğinden çok spor yapmak
- Uyku problemleri
- Endişeli ve depresif ruh hali
- Vücuttaki tüylerde artış
- Kısa zaman içinde çok yemek yeme bağımlılığı ve hemen kusmak
- Çok ağır diyetler yaparak kısa sürede çok kilo vermeye çalışmak
- Fiziki görünümde bozulmalar
- Yiyecekleri saklama hali
Anoreksiya Nervoza Nedenleri Nelerdir?
Anoreksiya Nervozada beslenme kişilerde iki farklı şekilde ortaya çıkar. Bazı kişiler yemek yemeyi tamamen kestiği gibi, bazıları ise sürekli yemek yer ve ardından kendi isteğiyle kusar. Sık sık kusmaktan mide asidinin zarar vermesinden dolayı dişlerde çürüme görülür.
Anoreksiya Nervoza hastaları saatlerce mutfakta yemek de yapabilirler. Bu hastalık daha çok ergenlik çağlarında ortaya çıkar. Anoreksiya Nervoza nedenleri arasında bu dönemdeki sosyal ve cinsel çatışmalar gözlemlenir.
Ayrıca beğenilmeme korkusu yaşayan ergenlik çağındaki gençlerde Anoreksiya Nervoza rahatsızlığına sıkça rastlanır. Bu da özgüven eksikliği olarak açıklanır.
Ergenlikte yaşanan psikolojik sorunlardan bir olan kendini başkalarına bağımlı bir hiç olarak görme durumu Anoreksiya Nervoza nedenleri arasındadır. Bu kişiler genellikle sürekli başkalarının fikirlerine ihtiyaç duyanlardır.
Anoreksiya Nervoza Tedavisinde Neler Yapılmalıdır?
Anoreksiya Nervoza olduğunu fark eden kişilerin vakit kaybetmeden bir uzmana görünmesi gerekir. Uzmanın tüm uyarıları dikkate alınmalı ve aşağıdaki beslenme ve yaşam şekillerine de uyulmalıdır.
- Yaşamınızdaki tüm sorunları psikoloğunuza açıkça anlatın.
- Yazı yazarak, resim yaparak, şiir yazarak ya da benzeri aktivitelerle duygularınızı ifade etmeye çalışın.
- Sevdiğiniz ve keyif alabileceğiniz bir sanat dalıyla ilgilenmeye başlayın.
- Daha fazla sosyal aktivitede bulunun.
- Arkadaşlarınızla daha çok görüşün, sevdiklerinize daha çok zaman ayırın.
- Kendiniz için gerçekçi kilo hedefleri belirleyin.
- Düzenli uyumaya gayret gösterin. Her gün aynı saatte yatın ve aynı saatte kalkın.
- Görüştüğünüz uzmanın sizden uymanızı istediği egzersiz programlarının dışına çıkmayın.
- Sağlıklı beslenme programını mutlaka hayatınıza adapte edin. Bu noktada diyetisyenden tavsiyeler alın.
1 Yorum