Bilgiler

Sahurda Beslenme: Neler Tüketilmeli, Tüketilmemeli?

24 Nisan 2020 (Son Güncelleme: 30 Nisan 2020)

Ramazan ayında oruç tutanların sağlıklarının korunması adına beslenmelerine özen göstermeleri gerekir. İftar yemeklerinde ve sahurda beslenme ile ilgili bazı noktalara dikkat edilmesi hem Ramazan ayının rahat geçirilmesi hem de sağlık açısından önemlidir.

Ramazanda Neler Yediğimiz Neden Önemli?

Oruç tutanlar 16 – 17 saat kadar aç kalacaklarından iftarda ve sahurda vücudun ihtiyacı olan besinlerin tüketilmesi, ancak aşırıya kaçılmaması gerektiği bilinmelidir. Ramazanda beslenme sırasında sağlıklı besinler tüketilmez, zararlı olanlara ağırlık verilirse; vücudun dengesinin bozulma ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle iftarda ve sahurda bazı besinler özellikle tüketilmelidir. Her iki öğünde de zengin vitamin ve mineral içeriğine sahip, lif oranı yüksek, kalorisi düşük, hafif ve sağlıklı besinler yenmesi en uygunudur.

Sahurda Neler Yediğimiz Neden Önemli?

Sahurda yenen besinlerin neden önemli olduğu sorusu birkaç şekilde cevaplanabilir. Sahurdan sonra 17 saat kadar aç kalındığı düşünülürse bu besinlerin tok tutucu özelliği olması gerekir. Oruçlu olunan süre içinde vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak besinlerin tüketilmesi ise gün boyunca halsiz ve bitkin olmamak için gereklidir. Sahur menüsü hazırlanırken bu gibi noktalara uygun yemeklerin seçilmesi, sağlıklı besinlere yer verilmesi önemlidir.

Sahurda Beslenme Nasıl Olmalı?

Sahurda sağlıklı beslenme adına yapılacak en önemli şey dengeli ve yararlı besinler tüketmektir. İşte sahurda mutlaka tüketilmesi gereken besinler…

  • Protein içeriği çok zengin olan yumurta sahurda yenirse gün boyunca vücudun ihtiyaç duyacağı besin değerlerinin önemli bir kısmını karşılar ve günün belli bir bölümüne kadar tok tutar. 
  • Sahurda yoğurt yemek kalsiyum deposu olduğundan gün içinde zinde kalmamızı sağlar. Sahur menülerinde az da olsa yoğurt yemeli ya da ayran veya süt içmelidir.
  • Maydanoz, dereotu, salatalık, nane gibi yeşil sebzelerin besin değeri yüksektir, antioksidan özellikleri bulunur. Vücudun ihtiyacını karşılayan yeşillikler ayrıca susamayı da engeller.
  • Sahurda eğer tost yemek tercih ediliyorsa içine peynir ve yeşillikler koyulmalıdır.
  • Sahur yemeklerinde badem, fındık, ceviz, kuru kayısı, hurma, kuru üzüm gibi yemişlerin tüketilmesi gün içinde enerjik olmayı sağlar. Ayrıca tok tutar.
  • Oruçluyken karbonhidrat ihtiyacının karşılanması için sahurda elma, muz gibi meyveler tüketilmelidir. Muz tok tutar ve zinde kalmayı sağlar. Elma sindirim sistemini düzenler.
  • Sahurda süt içmek vücudun protein ve kalsiyum ihtiyacı için faydalıdır.

Sahurda Neler Tüketilmemeli?

Oruçlu olunan saatlerde vücut için gerekli olan besinlerin alınması Ramazanda sağlığın bozulmaması için dikkat edilmesi gerekenlerin başında gelir. Peki, sahurda neler tüketilmemeli?

  • Çok tuzlu siyah ve yeşil zeytin tüketmek oruçluyken çok susamaya neden olur.
  • Pastırma ve sucuk gibi aşırı baharatlı besinler gün içinde mide sıkıntıları yaşanmasına yol açar.
  • Sahurda ağır hamur işleri ve kızartma yemek kilo alımına ve midenin rahatsız olmasına yol açar.
  • Sahur yemeklerinde ambalajlı ürünlerden uzak durmak, ev yemekleri tüketmek önemlidir.
  • Sahurda tatlı ihtiyacı meyve ile karşılanmalı, özellikle işlenmiş şeker ihtiva eden besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Sahurda çok susatacak besinlerin yenmemesi ve yeterince su tüketilmesi gereklidir.

Ramazan’da Diyet Yapılır mı?” içeriğini okudunuz mu?

Bu Da İlginizi Çekebilir

Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Merhaba!